Çocuklar için sporun önemi

20.07.2022
A+
A-
Çocuklar için sporun önemi

Günümüzde gittikçe artan sayıda çocuk, eve veya alışveriş merkezlerine bağlı kalarak, kapalı ortam hayatına alışıyor ve hareketsiz bir yaşamı seçiyor. Öte yandan bazı ailelerin istekli olmalarına rağmen spor okullarının pahalı olması pek çok çocuğun spor yapmasına engel olarak gözüküyor. Bütün bu olumsuzlukları yenip, çocuklarına kısıtlı imkanları ile dahi olsa spor yaptırmak isteyen aileler ise genellikle çocuklarını hangi spora teşvik edeceklerini tam manası ile bilemiyorlar.

Peki, çocuğu spora teşvik ederken nelere dikkat edeceğiz?

Bu konuda dikkat edilmesi gereken hususları tek tek inceleyelim…

Çocuklarda spora başlama yaşı:

Çocuk, psikolojik ve vücutça gelişmesi sırasında değişik evrelerden geçer, spor uygulaması da bu evrelere paralel olarak gitmelidir. Çocuk gelişimine paralel ve buna uygun sporlar seçilmeli ve gelişime ve genel olarak sağlığa zararlı sporlardan kaçınılmalıdır. Bunun en belirgin örneği şudur: Çok erken yaşta boks gibi kontak sporlarına başlanmamalı veya halter gibi ağır sporlardan kaçınılmalıdır.

4 aylıktan 5 yaşına kadar olan devrede spor genelde, spor ile oyun karışımı tarzında olur ve çocuk koşarak, top kovalayarak ve atarak, çember çevirerek ve çocuk parkı oyuncaklarına ilgi duyarak düşünceyi, adale faaliyetlerini ve adaleler arası koordinasyonu geliştirici aktiviteler yapar.

Çocuk, hareketlerini, kendi kendine bu devrede oluşan üretici kabiliyeti ile seçer; ayrıca diğer çocukları gözleyerek ve taklit ederek değişik hareketleri yapma yeteneğini geliştirir. Bu gelişim devresinde çocuk su ile tanıştırılabilir ve yüzmeye başlatılabilir. Güvenebileceği ve güvenilir tarzda davranan bir erişkinin yanında deniz içinde veya havuz içinde durmayı öğrenir. Bunu takiben ise su altına başını sokarak nefesini tutmayı ve suda bazı cisimler ile örneğin top ile oynamayı temel hareketlerden başlayarak, örneğin sadece tutma hareketi ile başlayarak öğrenir.

6 ve 7 yaşları civarında çocuk, dengeyi artırıcı ve koordinasyonu geliştirici hareketleri daha fazla yapmalıdır. Bu yaşlarda özellikle vücudun iki tarafını eşit olarak geliştiren sporlara önem verilir; yüzme, atlama, jimnastik, kayak, atıcılık ve dans gibi sporlara başlanabilir.

8 ile 12 yaşları arası çocuğun vücut yapısı ve hareketlerinde belli bir gelişme olur ve gelişme devam eder. Bu devrede motor dengeyi iyice artıran ferdi sporlara ağırlık verilebilir; tenis, atletizm, jimnastik, kürek ve dans uygulanabilir. Ayrıca top ile yapılan sporlar ve tekvando, judo gibi denge ve kontak sporlarına da başlanabilir. Bu yaşlarda antrenmanlar çok şiddetli olmamalıdır. Çocuğun artan rekabet hissi ve dayanıklılık isteği vücuduna zarar vermeyecek derecede antrenmanlar ile dengelenir. Ayrıca seçeceği spor konusunda kararsız olan çocuklar daha basit fakat daha iyi neticeler alabilecekleri spor dallarına yönlendirilirler. Daha ileri yaşlarda bir ekip içinde olmak üzere ve antrenörün direktiflerine kesin uymak kaydı ile su altı sporlarına da başlanabilir.

“Çocuklar için sporun önemi” gibi diğer içeriklerimize göz atmak için Spor haberleri sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Ergenlik zamanları

Ergenlik devrelerinde vücut gelişmesine paralel olarak yapılacak spor da değiştirilebilir. Vücudu irileşen jimnastikçi veya boyu çok uzamayan voleybolcu başka sporlara yönlendirilebilir. Bu devrede saldırganlık hisleri artan çocuklar şimdiye kadar hiç spor yapmamış iseler gerekli değerlendirmeler sonrası uygun bir spora başlatılırlar ve bu hisleri enerjinin değişik yöne kayması ile kontrol altına alınır.

Bazen çocuğun hangi sporu seçeceği tam olarak bilinmiyor ise değişik sporlar denenerek son karara bir süre sonra varılabilir. Fizik olarak uzun boylular uzun boy gerektiren takım sporlarında başarılı olurlar. Kısa boylular genel olarak daha çok ferdi sporlarda başarılı olurlar. İçine kapanık çocuklar takım sporlarında zorlanırlar ve ferdi sporlarda daha başarılı olurlar. Dağınık zihinli, zor konsantre olan çocuklar atıcılık gibi aşırı dikkat gerektiren sporlarda başarılı olamazlar.

Konu ne olur ise olsun, çocuk herhangi bir spora zorlanmamalıdır. Seçim için fikri alınmalı ve zevkleri saygı ile karşılanmalıdır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.