Sosyal uyum sorunları

05.08.2022
A+
A-
Sosyal uyum sorunları

Ergenlik döneminde gençler kendi kimliğini, kişiliğini oluşturmaya çalışmakta, kendilerini anlamlandırmaya çalıştıkları değişik gelişimsel aşamalardan geçmektedirler. Bu dönemde birçok konuyu sorgulamakta, bir gruba ait olma çabalarından dolayı toplumsal yapının baskısı altında stres yaşamaktadırlar.

Sosyal uyum sorunları

Gençlerde gençlik dönemi psikolojik yapısına bağlı kişiler arası ve sosyal ilişki sorunları yaşanabilir. Gençlik psikolojisi farklıdır. Kişiliğin gelişme dönemi açısından da önemli yere sahiptir. Bu dönemde aile ile çatışmalara sık rastlanır. Gencin kendini bulma gayretleri ile beraber ergenliğin getirdiği yeni sosyal ve kişisel aşamalar onun belli bir dönem bocalama dönemine girmesine neden olabilir. Hayatın yeni bir aşamasında bu aşamaya uyum sağlama güçlüğü ortaya çıkabilir.

Gençlik döneminde arkadaş ilişkileri önem kazanır. Hatta bazen aile ile olan iletişim ve etkileşimin önüne de geçebilir. Genç insan arkadaşlarına ve onlar ile olan sosyal ilişkilerine çok değer verir. Hayata dair bazı düşüncelerinde yerleştiği, erişkinliğe adım sayılacak bu dönemde ailenin psikososyal desteği olmaz ise sorunlar artar. Özellikle gençlerin arkadaş çevresi olarak dikkatli olması gerekmektedir. Bu dönemde yaşanabilecek aile ilişlilerindeki problemlere karşı dikkatli olunmalıdır.

Sosyal adaptasyonun normal bir şekilde sağlanmasında gençlerin stres faktörlerini artırır. Bu dönemde erişkinlik ve hayata dair bazı önemli sınavlardan geçme durumu olur. Bu yüzden sosyal ilişki ve bu stres faktörlerinin aşılmasında genç insana psikososyal destek gerekebilir.

En çok karşılaşılan problemler: herhangi bir toplulukta bulunma, topluluk önünde konuşma, yalnız kalma, karşı cinsten olanlarla karşılaşma, alay edilme, umursanmama, sevilmeme, azarlanma, toplum ve arkadaş çevresinin onayını alma, yanlış anlaşılma, yeni insanlarla tanışma, toplulukta nasıl davranacağını bilememe vb. gibi. Karşılaşılan bu sorunlar karşısında ciddi krizler yaşanabilmektedir.

Ergenlik döneminin başlıca sosyal gelişim sorunları;

Bu yaşta ergen alıngan ve aşın derecede onuruna düşkündür.

Otorite ve uyum sorunu vardır. Otoriteyi temsil eden kişileri haksız, zalim ve egoist bulur.

Ekonomik bağımsızlığına kavuşmak ister.

Başarının kestirme yollarını arar.

Cinsel arzular ve içgüdülerle toplum kurallarının arasına sıkışmış olmanın bunalımı içindedir.

Kendisinde meydana gelen fizyolojik değişikliklerin şaşkınlığı içindedir.

Kendisine telkin edilmeğe çalışılan toplumsal normların dışına çıkmak eğilimindedir.

Ergenlik dönemi ergenin kendini var ettiği, sosyal gelişim ve hayata uyum yıllarıdır. Bu dönemde diğerlerinin gözündeki yeri, önemli olduğunu hissetme ve hissettirilmesi, hem cinsleri ile ve karşı cinsler ile etkili iletişim kurabilme çok önemlidir. Bu sürecin sağlıklı atlatılması gelecekte çıkabilecek hem bireysel hem de toplumsal birçok krizi engelleyecektir. Karşılaşılan sorunlarla baş etmekte zorlanan ergenin mutlaka profesyonel bir yardım alması gerekir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.