Kurban kesmenin önemi

08.07.2022
A+
A-
Kurban kesmenin önemi

Müslümanların ikinci dini bayramı olan Kurban Bayramı yaklaşırken, ‘’Kurban Bayramı’nın önemi nedir? Neden kurban kesilir?’’ gibi sorular gündeme gelmeye başladı.

Geçmişi Hz. Adem’e kadar dayanan kurban ibadetinin İslamiyet’te yeri oldukça önemlidir. Müslümanların dini vazifelerini yerine getirdiği Kurban Bayramı’nın hükmü nedir, kurban kesmenin önemi ve mahiyeti nelerdir gibi soruları en güvenilir kaynaklardan yanıtladık.

Kurban nedir?

İnsanlık tarihi kadar eski bir ibadet olan Kurban’ın geçmişi Hz. Adem zamanına kadar gitmektedir. Şekli, sayısı ve yöntemi birbirinden farklı olsa da dünyada ilahi tüm dinlerde kurban ibadeti bulunur.  Maide suresinin 27. ayetinde Allah, (Ey Muhammed!) Onlara, Âdem’in iki oğlunun haberini gerçek olarak oku. Hani ikisi de birer kurban sunmuşlardı da, birinden kabul edilmiş, ötekinden kabul edilmemişti. Kurbanı kabul edilmeyen, “And olsun seni mutlaka öldüreceğim” demişti. Öteki, “Allah, ancak kendisine karşı gelmekten sakınanlardan kabul eder” diye buyurur. Bu ayet, kurbanın ne kadar köklü temellerinin olduğunun işaretidir.

Kurban kesmenin önemi nedir?

Allah, ‘’Biz, (İbrahim’e) büyük bir kurbanlık vererek onu (İsmail’i) kurtardık’’ ayetiyle kurban kesmenin önemine vurgu yaparken aynı zamanda Allah rızası için kurban kesmeni pek çok belayı def edeceğine de dikkat çekmektedir.

Hz. İbrahim’in Allah için oğlunu kurban etmeye karar verdiği sırada Allah oğlu yerine ona bir koç göndermiş ve Hz. İsmail’i kurtarmıştır. Bu olayın yıldönümü olarak Müslümanlar her sene Kurban Bayramı günlerinde Allah için kurban verir. Böylelikle Müslümanlar Kurban Byaramı’ndan Hz. İbrahim’in sınavını başarıyla tamamlamasını ve oğlu Hz. İsmail ile birlikte Allah’a olan mutlak itaatlerini hatırlamış olurlar.

İslam dininde kurban kesmenin önemi birçok ayet ve hadisle vurgulanır. Bunlardan birkaçını örnek verecek olursak:

‘’Ya Fatıma, kurbanının yanına git! Kesilirken orada bulun! Kurbanının yere akacak ilk kan damlasıyla, geçmiş günahların affedilir.’’ – HAKİM

‘’Kurban Bayramı’nda yapılan amellerden Allahü teâlâ katında kurban kesmekten daha kıymetlisi yoktur. Daha kanı yere düşmeden Allahü teâlâ, onu muhafaza eder. Onunla nefsinizi tezkiye edin, onu seve seve kesin.’’ -TİRMİZİ

‘’Kurbanın derisindeki her tüy sayısınca size sevab vardır. Kanının her damlası kadar mükâfat vardır. O sizin mizanınıza konacaktır. Müjdeler olsun!’’ -İBN-İ MACE

‘’Her ümmet için, Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık…” – HAC SURESİ

Hanefi mezhebine bağlı olan Müslümanlar  “Rabbin için namaz kıl, kurban kes” buyurulmasının tüm ümmeti kapsadığı görüşündedir. Buna göre Hanefiler kurban kesme şartını yerine getirenlerin kurban kesmesinin önemini “Kim imkânı olduğu halde kurban kesmezse bizim mescidimize yaklaşmasın” hadisiyle vurgular.

Yazının tamamı için tıklayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.