Yazın çocuklarda ekran kullanımı planlaması
Ekran süresi ve çocuğun ekran süresi boyunca nasıl içerikler ile vakit geçireceği her ebeveynin dikkat etmesi ve planlaması gereken bir alandır. Ekran süresinin planlanması yaz tatilinde ise çok daha önemli bir konu haline gelmektedir. Okul, kurs ve etüt gibi çocuğun vaktini dolduran çoğu aktivitesine ara verilmiş olması önemli ölçüde boş zaman oluşturmakta ve genellikle bu zamanı doldurmak için akla ilk gelen şey ise ekran olmaktadır. Ancak ekran süresinin belirli sınırlar içinde olması yaz tatili için de geçerlidir.
Yazın çocuklarda ekran kullanımı planlaması
Ekran süresi temel olarak çocuğun bir ekrana bakarak geçirdiği zamanı anlatmak için kullanılmaktadır. Çocuğun film ve video izlediği, oyun oynadığı, tablet ve telefon gibi cihazlarla geçirdiği süreyi kapsamaktadır.
Ekranın çocuk gelişimine etkisi yaşa ve çocuğun ekran ile geçirdiği süre ile belirlenmelidir. Ekranın çocuğa olumsuz etkisi ise çok fazla maruz kalma ve içeriğin kontrol edilmemesi ile ortaya çıkmaya başlamaktadır. Araştırmalar uzun süre ekrana maruz kalan çocukların davranışsal, sosyal ve bilişsel gelişimlerinin ekran ile daha az vakit geçiren akranlarına göre
Ebeveynlerin bebek ve küçük çocukları için öğretici olduğunu düşündüğü içerikleri sunması ise nispeten ebeveynleri rahatlatsa da araştırmalar 3 yaşın altındaki çocuklarda ekran karşısında öğrenmenin olmadığını, bunun yanında yüz-yüze ve aktif bir insan etkileşiminin yerini alarak çocuğun öğrenmesine olumsuz etki ettiğini göstermektedir. Ekran 3 ve 5 yaşları arasında iyi düzenlenmiş içeriklerle öğretici olmaya başlamaktadır. Çocuğun ekran süresinden kazanç sağlaması ve duygusal, sosyal ve bilişsel gelişimine katkı sağlamasının bir diğer şartı ise bir yetişkin ile birlikte izlemek ve ekranda olup bitenler hakkında küçük konuşmalar yapmaktır.
Uzun süre ekran karşısında zaman geçiren ve olumsuz içeriğe maruz kalan çocuklarda,
- Dikkat sürelerinde azalma
- Dil gelişimlerinde aksama
- Öğrenme motivasyonunda düşüş
- Zayıf dürtü kontrolü
- Çeşitli korkular geliştirme
- Uyku sorunları
- Düşük empati yeteneği görülebilmektedir.