Üniversite ve bölüm tercihinde dikkat edilmesi gerekenler

28.08.2022
A+
A-
Üniversite ve bölüm tercihinde dikkat edilmesi gerekenler

Üniversite sınavı başvuru süreci ve üniversite sınavında olduğu kadar sınav sonrası tercih döneminde de doğru kararlar vermek önemli. 2022 üniversite sınavı ve bölüm tercihi konusunda aklına takılan önemli soruların cevabını bugün senin için paylaştık.

Muhtemelen bunu defalarca duymuşsundur: “Üniversite tercihi hayatında vereceğin en önemli kararlardan biri. Üniversiteye gittiğin yer ve tercih ettiğin bölüm, kişisel ve profesyonel yaşamın üzerinde kalıcı bir etkiye sahip olacak.”

Buna karşın, birçok öğrenci duygularıyla ya da çok sınırlı kıstaslara bağlı olarak üniversite tercihi yapar. Hatta kimi zaman üniversite tercih süreçleri sadece içgüdüsel hislerle dahi yönetilebiliyor. Bu durum seni akademik başarıdan alıkoyamaz, ancak bu kadar önemli bir kararı ince eleyip sık dokuyarak vermelisin.

Üniversite tercihinde bulunurken; konum, büyüklük, maliyet, akademik kalite, kampüs güvenliği, yan dal olanakları, sosyal olanaklar gibi çeşitli faktörleri göz önünde bulundurulmalısın. Bu kıstasları genel olarak başat ve spesifik hale getir. Bu sayede tercih listen daralacaktır. Böylece o okulun sana uygun olup olmadığını anlayabilir, kalanlar için daha ayrıntılı sorular sorabilirsin.

Peki, üniversite bölüm seçimi yaparken hangi soruları sormalısın? Üniversite tercihini nasıl yapacaksın? Aşağıda, sana sorman gereken sorulara dair bazı önemli ipuçları vereceğiz.

Üniversite tercihi yapmadan önce kendine bazı sorular sormalısın. Bu soruların cevaplarının kalan hayatını yönlendirebileceğini unutma. Eğer yanlış bir bölüm ve üniversite tercih ettiğini düşünürsen, başka bir üniversiteye ve bölüme geçmek için her zaman fırsatın olduğunu da bilmelisin. Buna karşın hem zaman tasarrufu hem de maliyetler açısından ilk tercihinde kendine uygun üniversiteyi ve bölümü seçmen avantajlı olacaktır.

Tercih yaparken, öncelikli olarak yukarıdaki sorulara cevap vermeli, nasıl bir üniversite istediğini belirlemelisin. Puanın yettiği için istemediğin bir bölümü seçmek, genellikle daha büyük sorunlara yol açar.

Sınav sonuçları açıklandıktan sonra, sıralamana göre tercih yapmaya hak kazandığın bölümü ve üniversiteyi tercih edebilirsin. Sıralamaya göre tercih listesi hazırlamak, genellikle puana göre hazırlamaktan daha geçerli bir yöntemdir. Her yıl boş kontenjanlar için üniversite ek yerleştirme fırsatın olduğunu da unutmamalısın. Üniversite yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra ÖSYM ek tercihler için boş kontenjanları açıklar.

Kendine tanınan hakların tamamını kullanmak zorunda değilsin. Üniversite ve bölüm seçimi yaparken tercih kılavuzunda yer alan “Özel Koşullar ve Açıklamalar” bölümünü mutlaka dikkatlice incelemelisin. Üniversite tercihi nasıl yapılmalı sorusuna cevap verdiğimize göre, sıralamanın nasıl olması gerektiği sorusuna geçebiliriz.

Üniversite tercih sıralaması nasıl olmalı?

Üniversite ve bölüm tercihi için 24 hakkın olduğunu biliyorsun. Peki, bu 24 hakkı nasıl doldurmalısın, hangi bölümü hangi sıraya yazmalısın? Üniversite alan seçimi yaparken dikkat etmen gereken bazı kıstasları şöyle sıralayabiliriz;

Başarı sıralamanı dikkate al, puana göre değil, sıralamaya göre tercih yap.

İsteğine göre sıralama yapmalısın. Yalnızca okumak istediğin üniversiteleri ve bölümleri listeye dâhil et.

Tüm tercih haklarını doldurmak zorunda olmadığını unutma. İstediğin bir bölüme yerleşerek, gelecek yıl yeniden sınava girersen OBP katkının yarıya düşeceğini unutma.

Kontenjanları karşılaştırmalısın. Sınava girdiğin sene önceki seneye oranla kontenjan artmışsa o programın başarı sıralaması düşecektir.

Kılavuzu detaylı bir biçimde oku. Özel şartları ve sıralama talep eden bölümleri iyice araştır.

Sınav belgende yazan başarı sıralamalarını ve puanları doğru şekilde analiz et.

Farklı meslekleri araştır ve mümkünse bunları uzmanlarından dinle.

Kariyer açısından geleceği olan bölümleri tercih etmeye çalış.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.