Cinsiyet rolleri, ailenin dinamiklerini ve bireylerin ilişkilerini nasıl etkiler? Uzman Aile Danışmanı Ümmühan Civan, cinsiyet rollerinin aile dinamiklerine ve çocuklar üzerindeki etkilerini Aile Gazetesi’nde kaleme aldı. Geleneksel Cinsiyet Rolleri ve Aile Geleneksel toplum yapılarında kadınlar genellikle “bakıcı” ve “evin düzenini sağlayıcı”, erkekler ise “geçim sağlayıcı” ve “otorite figürü” olarak tanımlanır....
Ergenlik döneminde çocuklara nasıl yaklaşılmalıdır?
Ergenlik dönemi kaç yaşında başlar, kaç yaşında biter?
Ergenlik döneminin başlangıcı cinsiyete göre farklılık göstermektedir. Ortalama olarak erkeklerde 10-15, kızlarda ise 9-13 yaşları arasında ergenlik dönemi başlamaktadır. Yapılan araştırmalar %95 bu yaş aralıkları arasında ergenliğin başladığını belirtse de geri kalan %5’lik dilimde daha erken ve daha geç ergenliğin başladığı da bilinmektedir.
Ergenlik döneminde ortaya çıkan sorunlar nelerdir?
- Ergenlik döneminin temelinde çatışma mevcuttur. Bu çatışma deyimi yerindeyse savaş halindedir. Hem hormonal açıdan olan fizyolojik değişimlerle, hem de psikolojik açıdan kişilik yapılanmasına yönelik bir savaştır. Dahili ve harici oluşan bu çatışmalar sorunları da beraberinde getirmektedir.
- Çocukluk döneminde görülen somut düşünce içeriği artık soyut düşünmeye doğru da evrilmeye başlamaktadır. Örneğin adalet, vicdan, ahlak gibi kavramlar anlam bulmaya başlar ve kırılganlıklarda bunlarla beraber artmaya başlamaktadır.
- En büyük sorunlardan bir tanesi duygusal olarak ortaya çıkan sorunlara karşı problem çözme becerilerinin yetersiz kalmasıdır. Sorunun ne olduğunu tespit etse de, nasıl çözeceğini biliyor olsa da, planlamayı uygun şekilde yapmakta güçlük yaşar.
ÖNCEKİ KONU
SONRAKİ KONU
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum