Çocuklar parayla nasıl tanışmalı?

08.07.2022
A+
A-
Çocuklar parayla nasıl tanışmalı?

Çocuklar daha 3 yaşında para nedir biliyor, hatta 7 yaşında para harcama alışkanlıkları şekilleniyor. Çocuğunuzun müsrif mi tutumlu mu olacağı sizin elinizde… Nasıl mı? İşin aslına bakın.

Cambridge Üniversitesi araştırmasına göre çocukların para harcama alışkanlıkları 7 yaşında şekilleniyor ama parayla ilişkileri neredeyse 3 yaşında başlıyor. Düzenli harçlık alma yaşıysa ortalama 6-7. Çocukların paraya olan bakış açısı, para harcama biçimi, müsrif mi tutumlu mu olacağını belirleyen düpedüz ebeveynleri. Dahası ABD’deki Kansas Üniversitesi’nin bir araştırmasına göre 5 yaşında bile çocuklara para alışkanlığı kazandırmanın tohumları atılabilir.

Uzmanlar çocukların ebeveynlerinin para harcama biçimini taklit ettiğini de ortaya koyuyor. Yani her çarçur ettiğiniz para kayda alınıyor, sürekli izleniyorsunuz. Geçenlerde 2 yaşında kızı olan bir arkadaşım anlattı. Küçük kız, harçlık aldığı an yüzünde koca bir gülümsemeyle parayı nereye koyacağını bilemiyor. Evdekilerden görmüş olacak ki onlardan taklit eder gibi parasını cebine koymaya çalışıyor. Zevkten dört köşe…

Ufak yaşlarda çocukların kafasında parayla ilgili yanıtlanmayı bekleyen soruların başında ATM mevzusu geliyor. Bir aile dostumuzun yeğeni “Biliyor musun, teyzemle her gün bir makineden dilediğimiz kadar para alıyor ve alışveriş yapıyoruz” demişti. Ona göre teyzesinin sınırsız parası vardı. “Kids and Money” kitabının yazarı Jayne Pearl, çocuklara ATM’nin ne olduğunu açıklamanın onlara paranın havadan gelmediğini ve sınırsız olmadığını öğretmek için önemli olduğunu söylüyor. Siz para çekerken ilgilenmiyormuş gibi gözükseler bile onlara “Çalışarak kazandığım paramı bankaya yatırdım, şimdi de kendi paramı çekiyorum” vurgusunu yapın.

Erkek çocuklar zamma doymuyor

İngiltere’de yapılan araştırmaya göre, erkek çocukları kız çocuklarından daha fazla harçlık alıyor. Buna rağmen memnun olmuyor ve sürekli zam istiyor

Bunları da es geçmeyin

“Ne anlar?” demeyin, harçlık çocuğun sorumluluk duygusu ve matematik becerisinin gelişimi için epey mühim, önemi küçümsenmemeli. Ama harçlık miktarına karar verirken, onun dikkatini satın almaya çekecek, fazla tüketime özendirecek ve parayı düşünmeden harcamaya yol açacak kadar büyük olmamasına özen gösterin.

Verilen harçlıkla ilgili beklentileriniz için çocuğunuzla açık konuşun. Verdiğiniz harçlıkla hangi ihtiyaçlarını karşılayabileceği, harçlığın neleri kapsadığı ve kapsamadığı konusunda net olun.

Harçlığıyla büyük ve temel gereksinimlerini karşılamasını beklemeyin.

Her yaş için belirlenmiş genel bir harçlık miktarını söylemek zor ama harçlığını çocuğunuzun yaşı, bulunduğu çevre ve ekonomik durumunuzu dikkate alınarak belirleyin. Çocuğunuzun değişen ihtiyaçlarına göre harçlık miktarını yeniden planlayın.

Fazla harçlık vermek, çocuğunuzun istemeyeceğiniz ortamlara girme riskini artırabilir. Yani fazla para vererek çocuğunuza iyilik etmiş olmazsınız. Diğer yandan gereken miktarın çok altında kalan harçlık, çocuğunuzun akranlarıyla katılabileceği sosyal etkinliklerden uzak kalmasına, özgüvensiz hissetmesine sebep olabilir.

Çocuğunuz istemediğiniz bir şey yaptığında ceza olarak harçlığını kesmeyin.

Planlı harcama bilinci henüz oturmamışsa önce harçlığını günlük verin, günlük harcamalarını düzenli yaptığını gözlemlediğinizde haftalık hatta aylık harçlık verebilirsiniz.

Her istediğinde para vermeyin ama “Paramız yok” gibi sert çıkışlarda da bulunmayın, uygun bir dille izah edin.

Kimi zaman hata yapmasına izin verin. Bunun da bir öğrenme yöntemi olduğunu unutmayın.

Yazının tamamı için tıklayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.