Sağlıklı beslenmek okul başarısını artırıyor

13.09.2023
A+
A-
Sağlıklı beslenmek okul başarısını artırıyor

Diyetisyen Meltem Nazlı sizler için okul çağında sağlıklı beslenmenin önemini kaleme aldı.

Beslenme, vücudumuz için gerekli besin ögelerinin vücuda alınması ve vücutta kullanılmasıdır. Sağlıklı bir vücut ve yaşam için besin ögelerinin yeterli miktar ve oranda vücuda alınması gerekmektedir. Yeterli ve dengeli beslenme kişinin fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik yönden iyi olması için gereklidir.

Okul Çağı Dönemi Beslenme Alışkanlıklarının Oturduğu Dönem

Özellikle okul çağında olan çocuklarının yeterli ve dengeli beslenmesi; büyüme ve gelişiminin ideal olmasını, immün fonksiyonların gelişmesini, okulda başarılarının artmasını sağladığı için büyük önem taşımaktadır. Ayrıca beslenme alışkanlıklarının kazanıldığı dönem okul çağı dönemi olması dolayısıyla da çok önemlidir. Genellikle bu dönemden sonra çocukların besin seçimleri sağlıksız yönde yaygınlaşmaktadır. Doğru bir şekilde verilen beslenme eğitimleri sayesinde çocuklar sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanabilecek, bu alışkanları sürdürebilecek ve çocukluk ve/veya yetişkinlik döneminde karşılaşılan beslenmeye ilişkin birçok hastalık engellenebilecektir.  Burada hem eğitimcilere hem de ailelere büyük iş düşüyor.

Çocuklarının büyüme ve gelişmelerinin yeterli miktarda olabilmesi için sağlıklı tabak modeli beslenmede öncü olmalıdır. Sağlıklı tabak modelimizde et ve ürünleri, süt ve ürünleri, sebze ve meyveler ve tahıl grupları bulunmalıdır.

Güne Kahvaltı İle Başlamak Son Derece Önemli

Yapılan birçok araştırma, en çok atlanan öğünün kahvaltı olduğu gözlenmiştir. Daha çok ergen ve çocuk grubunda kahvaltı atlanmaktadır. Kahvaltı öğününün atlanmasının temel nedenleri kahvaltıya zaman ayırılmaması, sabah iştahın olmaması ve ergen bireylerin görünümleri hakkında duydukları endişe nedeniyle besin alımını sınırlamak istemeleridir. Bu yaş grubu çocuklarda kahvaltılarında alternatifler sunmak önemlidir. Çocukları sıkmamak ve besin seçimi konusunda özgür bırakmak kendi besin alımlarını düzenleyerek yeterli ve dengeli beslenme alışkanlıklarının gelişimini sağlamada faydalı olacaktır.

Kahvaltı, bilişsel işlevlerin azalmaya başladığı sabahın ikinci yarısından itibaren daha da önemli hale gelmektedir. Sağlıklı kahvaltı, matematik problemleri çözme becerisini arttırmakta, okuma ve dinleme esnasında daha iyi anlamayı sağlamakta, hafızayı geliştirmekte, derslerde konsantrasyonu sağlamakta, böylece çocukların okul başarısını arttırmaktadır.

Sağlıklı ve Dengeli Bir Kahvaltı Nasıl Olmalıdır?

Kahvaltı evden okula çıkmadan önce yapılmalı. Eğer okulda yapılacaksa beslenme çantasında da mutlaka kahvaltıda yemesi gereken besinler eklenmeli. Dengeli bir kahvaltı tabağında yumurta, peynir, zeytin, söğüş sebze, meyve ve tahıllı ekmek olmalıdır. Bu şekilde tüm makro ve mikro besinlerin içerdiği bir öğün tüketilmesi sağlanır. Farklı bir alternatif olarak yulaf lapası kahvaltı öğününde tüketilebilir.

Kaynak: Diyetisyen Meltem Nazlı

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.