Ninnilerin çocuk ve anne üzerindeki psikolojik etkileri
Psikiyatr Prof. Dr. Sefa Saygılı: Ninnilerin tıbbi ve psikolojik olarak çocukların ve annelerin üzerinde rahatlatıcı etkileri vardır. Ninni vasıtasıyla sağlıklı bir anne-çocuk ilişkisi meydana gelir.
Ninnilerin çocuk ve anne üzerindeki psikolojik etkileri
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nin Psikoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sefa Saygılı “Psikolojik ve Tıbbî Açıdan Ninni” başlıklı konuşmalarıyla görüşlerine yer verirken, ninnilerin çocuğun büyütülmesinde birçok fonksiyonu olmasının yanında anneler için de değerli etkileri olduğunu ifade etti.
Ninnilerin tıbbi ve psikolojik olarak çocuk üzerindeki etkileri üzerinde duran Prof. Dr. Sefa Saygılı, anne karnından itibaren bebeklerin anne sesini algıladıklarından, anne sesinin çocuk doğduktan sonra da çocuk üzerinde yatıştırıcı tesiri olduğundan bahsetti. Çocuğun anneye dair ses hassasiyetinin bir de ninniyle desteklenmesi durumunda çocuğun uykuya dalmasında ninninin kolaylıklar sağlayacağını dile getiren Prof. Dr. Saygılı, ninni ile uyku ve uyku ile çocuk gelişimi arasında inkâr edilemez yakınlıkların olduğuna değindi.
“Anneler ninni söyleyerek deşarj olabilir”
Sefa Saygılı, sadece çocuklar için değil anneler için de ninnilerin rahatlatıcı etkisi olduğunu, ninnilerin bir çeşit deşarj yöntemi olduğunu da vurguluyor.
Ninniler aracılığıyla annelerin çocuklarıyla dertleştiğini, ninnideki sözlerle dinginliğe kavuştuğunu aktaran Saygılı, ‘Ninniler anneye adeta terapi etkisi yapıyor. Çocuğuyla iletişime girmenin hazzını yaşıyor. Çalışan annelerin artmasıyla günümüzde anne ile bebek arasındaki birliktelik azalmış durumda. Çocuklarını bakıcıya bırakmanın, gün içinde birlikte olamamanın vicdan azabını çeken anneler, işten geldikten sonra tatlı bir sesle, şefkatle söyleyecekleri ninniler sayesinde hem çocuklarını hem de kendilerini rahatlatabilir. Böylece annenin ‘çocuğuma yeteri kadar vakit ayıramıyorum’ gibi vicdani sesleri de azalmış olur.’ ifadelerine yer veriyor.
Ninni vasıtasıyla sağlıklı bir anne-çocuk ilişkisi meydana geleceğine ve annenin sesi, bakışı, mimikleri ile uyuyan çocukların güçlü ve sağlam bir kişilik oluşturduklarına değinen Prof. Dr. Saygılı, ninninin çocuğu eğittiğine, dil gelişimini sağladığına, beyin ve zihin gelişiminin hızlanmasına yardımcı olduğuna, öğrenme güçlüğü çeken çocuklar için fayda sağlayacağına, güvenli bir uyku ortamı sağladığı için ruh sağlığının gelişmesine katkıda bulunduğuna, kendinden emin bireyler yetişmesine vesile olduğuna, algılama düzeyini artırdığına, çocuğu düşünmeye teşvik ettiğine ve ninninin sadece çocuğun değil annenin de psikolojik gelişimine katkı sağladığına vurgu yapıyor.
“Otizmli çocuk ninni aracılığıyla göz teması kurmayı öğrenebilir”
‘Ninnilerin insan beyninin çeşitli bölümlerini geliştirdiğine dair araştırmaları mevcut olan Prof. Dr. Saygılı, otizm, hiperaktivite gibi farklı durumlarda da ninnilerin olumlu etki gösterdiğinin altını çizer. Örneğin otizm gibi hiperaktivite gibi durumlarda ninniler yatıştırıcı etki gösteriyor. Otizmli çocuk sosyal iletişimde yetersizlikler yaşıyor, göz teması kuramıyor. Otizmli çocuk ninni aracılığıyla anneyle göz teması kurmayı öğrenebilir, böylece sevgi dolu bir iletişim bağı oluşur. Aynı şekilde odaklanma sorunu yaşayan çocuklar için de hayli etkilidir.’
Kaynak: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi