Ergenler aile ile neden çatışır?

12.06.2022
A+
A-
Ergenler aile ile neden çatışır?

Ergenlik dönemi, anne baba ve çocuk açısından oldukça zorlu bir dönemdir. Ergenlik dönemi, çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemi olarak nitelendirilendirilmektedir. Kimi zaman anne ve baba bu süreç içerisinde çocuklarına nasıl davranmaları gerektiği konusunda çelişkiye düşmektedirler.

Çocuklar bu dönemde kendi kişiliklerini ve kimliklerini oluştururken aynı zamanda anne ve babaya bağlı yaşamdan kendilerini sıyırmaya çalışırlar. Bu durumda ebeveynlerde kurulan otoritenin yıkılması kaygısı oluşmaktadır. Gerek ebeveynler gerekse çocuk için oldukça zor bir dönem olan ergenlik döneminde çocukların kişiliklerinde belirgin değişkenlikler meydana gelmektedir.

Ebeveynlerin kaygısının arttığı bu dönemde çocuklar artık daha inatçı ve agresif bir yapıya bürünürler. Anne ve babanın kaygılarını daha da arttıran bu dönemde ebeveynler daha baskıcı, kuralcı ve sert bir yapıya bürünerek bu zorlu dönemi kimi zaman bir çıkmaza sürüklerler.

Ergenlik döneminde çocuklar ailelerinden yavaş yavaş ayrılıp aile dışında ilişkiler kurmaya başlarlar. Bu dönemde ergenler hayatı bir an önce tanımak ve kısa sürede büyüdüklerini kabullendirmeye çalışırlar.

Bir geçiş dönemi olan ergenlik çocuk içinde oldukça zorlu geçmektedir. Artık daha inatçı, agresif ve isyankar olmuştur. Kıyafet tercihlerinin ve saç modellerinin değiştiği bu dönemde aile ile çatışmalar ve anlaşmazlıklar artmaktadır.

Ergenlik, yaşamın doğal bir parçası olmakla birlikte herkesin bir dönem yaşadığı duygular bütünüdür. Bu dönemde anne ve babaya düşen en önemli görev çocuklarının kendi benliklerini tanımalarına izin vermektir. Ancak bu dönemde sınırların aşılmasına izin vermeden süreci tamamlamalısınız. Ergenlik döneminde aile yapınıza ve yaşam biçiminize uygun olarak aşıladığınız davranış biçimleri ve kurallar ergenlik sonrasında da geçerliliğini koruyacaktır. Ancak ergenlik döneminde çocuğunuzun bunları unutmamasını uygun bir dille ifade etmelisiniz.

Çatışmaya neden olan konular

  • Okul ve sınav başarı oranı
  • Arkadaş seçimleri
  • Dışarıda daha uzun vakit geçirme
  • Sigara ve alkol tüketimi
  • Karşı cins ile ilişkiler
  • Kıyafet seçimleri
  • Saç stilleri
  • Erkeklerin sakalları ve kızların makyajları
  • Aile ile birlikte vakit geçirmek istememe

Aileye düşen görevler

Çocuğunuzla mümkün olduğunca birlikte vakit geçirin ve onu mutlaka dinleyin. Aranızdaki iletişimin kopması aranızda yaşanacak çatışmaların artmasına neden olacaktır. Yalnızca kavga esnasında iletişim kurmak zamanla birbirinizden uzaklaşmanıza neden olacaktır. Ergenlik dönemince çocuğunuzla sürekli iletişim halinde olmalı ve onunla paylaşımlarda bulunmalısınız.

Çocuğunuza aşırı kısıtlamalar getirmeyin. Onun bir birey olduğunu unutmadan özgürlüklerini kısıtlamamalı ve fikirlerine saygı duymalısınız. Saç kesimi ve kıyafet seçimlerindeki basit seçimlerde ona izin vermelisinz. Aile yapınıza ve yaşam şeklinize aykırı seçimler olmadığı sürece çocuğunuzun şeçimlerine ve fikirlerine saygı gösterin.

Ergenlik döneminde çocuklarınız arkadaşlarıyla daha çok vakit geçimek isteyecek ve kimi zamanlar onlarda kalmak isteyeceklerdir. Bu dönemler için mutlaka çocuğunuzun arkadaşları ile tanışın. Gerekirse çocuğunuzun arkadaşlarının aileleri ile irtibat halinde olun ve birbirinizi tanıyın. Çocuğunuzun arkadaşlarını ve ailelerini tanımanız bu konuda aranızda yaşanacak çatışmaları en aza indirecektir.

Özellikle lise sınavlarının denk geldiği ergenlik döneminde psikolojik destek almayı ihmal etmeyin. Özellikle çocuğunuzun ergenlik dönemine gelen sınavları daha kolay ve başarılı atlatması için psikolojik destek oldukça önemlidir.

Ergenlik döneminin yaklaşmasıyla birlikte evde belli başlı demokratik kurallar belirleyin. Ancak bu kuralları belirlerken bu kuralların ergenlik döneminde de geçerli olması gerektiğini unutmayınız. Ergenlik öncesinde belirlediğiniz kurallar çocuğunuzun kendini ani bir değişim içinde bulmasını ve bu süreçte yaşanacak çatışmaların önlenmesini sağlayacaktır.

Ergenlik döneminde çocuğunuzun karşı cinse ilgisi daha çok artacak ve arkadaşlıklarını bu yönde kuracaktır. Bu dönemde çocuğunuza baskıcı ve kuralcı davranmamalısınız. Aksi halde size yalan söylemesi için teşvik etmiş olacaksınız. İnternet erişimi ile ilgili gerekli önlemleri aldıktan sonra çocuğunuzun özel hayatına çok fazla müdahale etmemeli ancak kontrolü de tamamen bırakmamalısınız.

Yazının tamamı için tıklayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.