Çocuklara savaş nasıl anlatılır?

07.11.2023
A+
A-
Çocuklara savaş nasıl anlatılır?

Geçmişten bugüne milyonlarca çocuk savaşların ve terör saldırılarının masum kurbanları ve tanıkları oldu. Üstelik savaş sadece yakından tanığı ve mağduru olan çocukları değil, uzaktan medya aracılığı ile şiddet görüntülerine maruz kalanları da etkiliyor. Peki, dünyanın geçtiği bu zorlu dönemde çocuklara savaş kavramı nasıl anlatılmalı? 

Çocuklara Savaş Nasıl Anlatılmalı

Geleceği inşa edecek olan yeni nesiller, dijitalleşen dünya ile birlikte çatışma görüntülerine kontrolsüzce maruz kalabiliyor. Maruz kalınan çatışma görüntüleri çocuklarda şiddeti normalleştirebilir. Bu sebeple çocuklara savaşı anlatırken,

  • Savaşan taraflar özendirilmemeli
  • Savaşın çözüm yolu olduğu düşündürülmemeli
  • Şiddet içeren detaylar gösterilmemeli
  • Şiddet övülmemeli
  • Çocuğa savaşla ilgili detaylar vermek yerine, “Çocuk nasıl güvende hisseder ?” fikrine odaklanılmalı.
  • Konunun üzerini örtmek yerine, çocuğa hissettiklerini anlatmasına olanak tanınmalıdır.

Çocuk Şiddet Görüntülerinden Nasıl Korunur?

Dijitalleşen dünyada çocukları savaş ya da terör saldırıları görüntülerinden korumak oldukça zor. Korku, kaygı ve güven duygusunda sarsılma, bu tür görüntülerin çocuklarda gözlenebilen etkilerinden sadece birkaçı.

Savaşa ilişkin görüntüler ve haberlere erişimde öncelikle ev içinde tekrarlı dinleme ve izlemelerden kaçınılması, ağır konuların çocuklardan uzak konuşulması gibi önlemler alınmalıdır. Her şeyden önce anne ve babalar telefonları, tabletleri ya da televizyon haberleriyle fazla vakit geçirmekten kaçınmalı ve kendi ekran saatlerini de kontrol altında tutmalıdırlar.

Şiddet Görüntülerine Maruz Kalmış Çocuğa Nasıl Yaklaşılmalı?

Savaş ve terör görüntülerine tanık olan çocukların güven duygusu sarsılır ve korku, kaygı gibi duygulara kapılırlar. Akabinde sorularına yanıt alamazlarsa kendi senaryolarını üretirler. Bu sebeple,

  • Çocuğun sorularına yaşına uygun cevaplar verilmeli
  • Çocukla sakin bir ses tonu ile görüş hizasında kalarak konuşulmalı.
  • Çocuk güvende olduğu konusunda rahatlatılmalı.
  • Yaşanan tüm zorlukların aşılabileceğine dair ümit aşılanmalı.

Çocuğun savaş ve şiddet görüntülerinden olabildiğince uzak tutularak yakınlarıyla ya da güvendiği kimselerle birlikte etkileşim içinde vakit geçirmesi sağlanmalıdır. Güven içinde olduğu, yalnız olmadığı konusunda çocuğun sık sık rahatlatılması, duygularını ifade etmesine izin verilmesi, savaş ve benzeri ürkütücü üzücü olaylar olduğunda bunları hissetmenin normal olduğu söylenerek rahatlatılması gerekmektedir.

Kaynak: TRT Haber

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.