Ramazan Ayının Aile İçi İletişime Etkileri

11.04.2022
A+
A-
Ramazan Ayının Aile İçi İletişime Etkileri

“Ramazan ayı vesilesiyle bedensel, yaşamsal ve duygusal manevi değişimlerin yoğun olarak yaşandığı bereketli bir zaman dilimindeyiz. Değişim özellikle günümüzde çok hızlı ve sürekli ama çoğunlukla maddi açılardan gerçekleşen bir durum haline gelmiştir. Ramazan ayı vesilesiyle gerçekleşecek manevi gelişim ile hayatta dengelenme zihinler de rahatlama imkânı ortaya çıkacaktır.”

Ramazan Ayının Aile İçi İletişime Etkileri

“Geçmiş dönemlere göre günümüzde gelişen teknoloji ile çok daha hızla gerçekleşen değişim, insanların yaşam şekli açısından hem coğrafi olarak değişimlere yol açmakta, hem de insanı yaşam ortamı anlamında şehir merkezli bir hayata zorunlu hale getirmektedir. Şehirleşen dünyada aynı zamanda yaşam çeşitliliği de dünyanın kültürel akışı da çok hızla bu değişimden etkilenmektedir. Doğal olarak bu hızlı değişim, insanın geçmişini, bugününü, yarınını, dünyasını da, ahiretini de etkileyecek kadar önemli olan aile kurumuna da yansımaktadır.” …

… “Aile yuvası sağlam, usullerine uygun kurulup, eşler arasındaki yaşam şekli verimli, nitelikli iş bölümü esasına dayanırsa, aileyi kuran eşler hak ve sorumluluklarına eşit şekilde önem verip yerine getirmek için gayret ederse ailenin arzulanan faydaları daha kolay ortaya çıkar. Bu durumda aile kurumunun işlevi sağlıklı olarak ortaya çıkmaya başlar ve aile üyeleri için maddi-manevi başarı kolaylaşır.  Ailede doğacak çocuklar ile yeni nesli inşa etmek de ailenin en önemli vazifesi olarak görülüp tam anlamıyla aile bireyleri tarafından idrak edilirse de, o toplum geleceğine güvenle bakabilir ve gelişmiş bir toplum olur. Çünkü sadece her anlamda sağlıklı bir şekilde oluşturulmuş aile ortamında İslam’ın tavsiye ettiği sıcak, huzurlu, sükûnet dolu bir aile ortamı ortaya çıkar ve ancak o zaman insani ahlak ve değer ölçülerinin doğup geliştiği ve yeni nesle taşındığı bir ortam meydana gelmiş olur.”

“Dini bir yaşam aile kurumunun gelişmesi ve güzelleşmesi için çok önemlidir. İnsanı yaratan Allah yarattığı insanın ruhi, zihni ve bedeni sağlıklı olabilmesi için her türlü ihtiyacını yaşam sistemi olarak belirlediği dini hayatın içerisine yerleştirmiştir. Dini hayat içerisinde oruç, namaz, zekât gibi insana zor gelen ama ruhi, zihni, bedeni olarak insanı yetiştiren ve olgunlaştıran ibadetler vesilesiyle insan eşrefi mahlûkat olma özelliğini koruyabilir ve kendini doğru bir şekilde geliştirebilir.”

“Aile kurumunda çok hassas olunması gerekenler arsında ahlak, değerler, akraba ilişkileri, saygı-sevgi ve ortak hayaller, hedefler oluşturulması güzel bir gelecek adına çok önemli bir yer tutar.”

Yazının aslına ulaşmak için bağlantıya tıklayınız.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.