Aile ve iş hayatında uyum ve denge
Aile ve işin çatışması olarak adlandırılan sorun aslında bu ismin oldukça ötesindedir. Aileyi ön plana alıp, iş yaşantısına gerekli önem verilmediğinde olabilecekleri hayal etmek zor değil. Veya iş yaşantısına aşırı önem verenler ve yaşam dengesi bozulmuş olanlar?
Aile ve iş hayatında uyum ve denge
Genel olarak baktığımız zaman insanlar bir ömür mutlu olma ümidiyle evlilik yolculuğuna çıkar. Yolculuk sırasında aynı evi paylaşmak, çocuk sahibi olmak, çocukların gelişimi ve eğitimi, aile ilişkileri, aile bütçesi ve gelir-gider durumu, duygusal ihtiyaçlar ve bireysel kariyer isteği ile daha farklı sorumluluklar yüzünden birçok konuyla karşı karşıya kalırlar.
Yaşam çatışması veya mücadelesi olarak tarif edilen bu durum aslında oldukça ötesinde bir durumdur. Ayrıntılı baktığımızda insanların yalnızca bir aile içi rolü ve bir iş rolü yoktur. Bu iki yaşantı arasındaki uyum ve dengeyi sağlamak için insan, işyerinde ve aile içinde sahip olduğu pek çok rolü birbiriyle denge hâlinde tutmalıdır. Yani aile-iş dengesi aslında çoklu roller arası bir konudur. Uzmanlara göre dengeli bir hayat için, hayatın her alanında tatmin edici deneyimler elde etmek gerekir ve bu da enerji, zaman gibi kişisel kaynakların bu alanlar arasında çok iyi dağıtılmasıyla mümkün olur. Tüm rollerimizin arasındaki dengeyi sağlamak için her bir role eşit zaman harcamamamız, eşit dikkat ve katılım göstermemiz gerekir. Aile içi rolleriyle iş rollerinden çok daha fazla veya az meşgul olan dengeli bir birey hayal etmek oldukça zordur.
Bazı evliliklerde eşler arası karşılıklı anlayış ve empatiyle bu konuları kolayca konuşarak ve dinleyerek aşarken, kimi evliliklerde de derin yaralar alır. Böyle olumsuz durumlarda ise eşlerden daha çok çocuklar zarar görür. Tanımlanmamış roller, yapılmamış görev dağılımları günlük yoğun stresli bir evlilik ve iş hayatına sebep olur. Halbuki uyum ve denge içinde bir beraberlik anlamak, anlatmak ve anlaşmak formülünde gizlidir.