Teorik ve pratik açıdan yaz Kur’an kursları
Kur’an Kursları verdikleri eğitim açısından hiçbir yaygın ve örgün eğitim kurumunun alternatifi değildir. Örgün din eğitiminde zaman zaman sıkıntılar yaşanmasına rağmen, yaygın din eğitiminin önemli kurumlarından biri olan Kur’an Kurslarındaki eğitim hiç kesintiye uğramadan günümüze kadar devam etmiştir.
Teorik ve pratik açıdan yaz Kur’an kursları
Yıllardır süregelen ve daha ziyade Kur’an okuma ve namaz sûreleri ezberleme temeline dayalı bir sistemin uygulandığı, her yıl yeniden başlama, öğrencilerin seviyelerinin dikkate alınmaması, öğrencilerin ihtiyaç ve beklentisine göre ders müfredatlarının ve çeşitlerinin değiştirilmeyişi, bu derslere ait özel öğretim metotlarının geliştirilemeyişi,3 zaman kaybı ve istenilen sonuçlara ulaşılamaması gibi sıkıntıların yaşandığı Kur’an Kursları ile ilgili yeni düzenlemeler yapma ihtiyacı hâsıl olmuştur. Bunun ilk adımı da Yaz Kur’an Kurslarında atılmıştır.
Toplumsal değişme ve gelişme, insanla ilgili bilimlerin her gün yeni bilgi ve tespitler ortaya koymaları, herhangi bir eğitim programının içermesi gereken cevapların da sürekli yenilenmesini gerekli kılmaktadır. Öte yandan öğrenme ile ilgili yeni teoriler ve bilgiler ortaya konulmuş, 4 kurslara devam eden öğrenci profili değişmiş, eğitim bilimleri ve ilahiyat bilimleri alanında yeni yaklaşım ve ilkeler sunulmuştur.5 Diyanet İşleri Başkanlığı son yıllarda konu ile ilgili ciddi çalışmalara başlamış, akademisyenler, Kur’an Kursu Öğreticileri ve uzmanlardan oluşan komisyonlar kurarak bilimsel temele dayalı yeni programlar hazırlatmıştır. Son üç yıldır uygulanan ve “kur sistemi” esasına dayalı bu programın öğretici ve öğrenci açısından nasıl karşılandığı, nasıl uygulandığı, karşılaşılan problemlerin neler olduğu, amaçların yapılıp yapılmadığı, ihtiyaçlara cevap verip vermediğinin tespiti bundan sonra konu ile ilgili yapılacak çalışmalar açısından önem arz etmektedir. Yeni uygulama ile Kur’an Kursları daha verimli ve başarılı hale gelmiştir.
Her ne kadar yeni sisteme uyumda ve uygulamada problemler yaşansa da, kur sistemine göre oluşturulan ve öğrenen merkezli çerçeve esnek program temeline dayalı yeni uygulama, görevlilerin tecrübelerinin artması, hizmet içi eğitim seminerleri ve geri bildirimlerle çok daha iyi hale gelecektir.6 Türkiye de 2007 yılı itibarıyla yaz kurslarına devam eden öğrenci sayısı resmi kayıtlara göre 1,567,025 tir.7 Bu önemli bir rakamdır.
Yapılan alan araştırmalarına göre8 yaz kurslarının okullarda okutulan DKAB dersi ile sıkı bir ilişkisi vardır ve bu dersteki başarıyı olumlu yönde etkilemektedir. Okuldaki DKAB dersinde teorisi öğrenilen konuların uygulaması niteliğindeki bu kursların aile-okul-cami etkileşimine de büyük katkısı vardır. Çünkü bu kurslara gelen öğrenciler aynı zamanda okullardaki örgün eğitime devam eden öğrencilerdir.