Teknolojinin ergen gelişimindeki rolü
Uzmanlar ailelerin en çok sosyal medya kullanımı, marka takıntısı, teknoloji bağımlılığı, cinsel kimlik karmaşası, ideolojik buhranlar gibi meselelerde yardım talep ettiğini söylüyor. Problemin çözümünde ise aile rehberliği ile ebeveyn ve çocuk arasındaki bağı sıkı tutmak gerektiğini söylüyorlar.
Teknolojinin ergen gelişimindeki rolü
Betül Nesibe Özkars – Klinik Psikolog
Cinsel kimlik karmaşası ve ideolojik buhranlar gündemimizde
Genel bir klinik gözlemi ifade etmek gerekirse bu sıralar ebeveynlerin ruh sağlığı uzmanlarından yardım talep ettikleri temel konular arasında cinsel kimlik karmaşası ve ideolojik buhranlar yaşayan ergen çocuklarıyla ilgili meseleler var. Öncelikle, hangi konuyla gelmiş olursa olsun, ebeveynlere yoldaşlık ettiğimiz ilk süreç, çocukların geçirdiği dönemlerin ebeveynlerin hikayesinde neleri tetiklediğinin farkındalığına ulaşma çabası oluyor. Çünkü ancak kendi yüklerine bakabilirlerse çocuklarına ihtiyacı olan alanı açabilirler.
Ergenlik dönemi ebeveynle ilişkinin zayıfladığı ve akran ilişkilerinin güçlendiği bir dönem. Fakat aynı zamanda ebeveynin bilgeliğine ve rehberliğine en çok ihtiyaç duyulan dönemlerden biri. Kendi yolunu bulmak isteyen bu gence karşı suçlayıcı ve eleştirel olmak işe yaramıyor. Ebeveynlerin bu dönemin temel özelliklerini bilerek, ilişkiye onarmaya emek vermesi, bir yandan da kollarımızda büyüyen, bir zamanlar bebek olan ergen çocuklarımızla ayrışmanın yasının tutulmasına izin verebilmesi önemli. Dalai Lama’nın söylediği gibi “Sevdiklerinize uçmaları için kanatlar, geri dönebilmeleri için kökler verin. Ve daima yanınızda kalmaları için nedenler…”
Esra Büyücek – Psikolog
Sosyal medya en çok danışılan konulardan biri
Ergenlik gibi gelişimin önemli ve bir o kadar da zorlu aşamasından geçen genç için sosyal medya; eğlenceli olması nedeniyle fazlasıyla cazip. Söz konusu henüz yetişkin olmayan ama artık çocuk da olmayan bir ergen olunca işler daha da karışık hâle geliyor. “Sosyal medya hesapları ne zaman açılmalı? Günlük ne kadar zamanı sosyal medyada geçirmesine izin vermeliyim? Hangi uygulamalar bu anlamda güvenli? Çocuğumun yabancılarla etkileşim kurması ya da yaşına uygun olmayan içeriklerle karşılaşmasını nasıl önleyebilirim? Bu sınırları dengede tutmak ailelerin sorumluluğuna düşüyor.
Çocuklarımızın sosyal medya hesabını takip etmek, “herkese açık” değil “tanıdıklara açık” sosyal medya kullanmasını sağlamak, ne paylaşamayacağını net bir şekilde birlikte belirlemek, günlük ekran süresi belirlemek, ailece ekransız saatler ve evde alternatif güzel zamanlar oluşturmak, film gecesi, kutu oyunları gibi etkinlikler planlamak alınabilecek önlemlerden. Tabii bunları yaparken çocukla iletişim hâlinde, yaşını ve ilgilerini gözeterek, onun fikirlerini ve ihtiyaçlarını da söylemesine alan açarak ortak bir sözleşme oluşturmak esas olmalı.