Çocuk-aile ilişkisi ve salgın dönemi
Yunus Emre Enstitüsü, dijital söyleşiler kapsamında Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu’nu ağırladı. Kosova’daki Priştine, Prizren ve İpek Yunus Emre Enstitüleri koordinesinde, Gerçek Derneği iş birliğinde gerçekleştirilen “Çocuk-Aile İlişkisi ve Salgın Dönemi” başlıklı söyleşide Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu çocuğun sağlıklı bir birey olabilmesi için ailede ve eğitim ortamında var olması gereken değerlerden bahsetti.
Cüceloğlu: Salgın döneminin en temel özelliği belirsizlik
Prizren Ukshin Hoti Üniversitesi, Öğretim Görevlisi Dr. Serdan Kervan’ın moderatörlüğünde düzenlenen yaklaşık 2 saat süren söyleşide Prof. Dr. Cüceloğlu, aile ilişkisi yanında salgın nedeniyle oluşan durumun bu sürece yansıması ve Kosovalıların merak ettikleri konular hakkında bilgi verdi.
Salgın döneminde çocuk-aile ilişkisine değinen Prof. Dr. Cüceloğlu bu yeni dönemi ve getirdiği alışkanlıkları şöyle tarif etti:
“Salgın döneminin en temel özelliği getirdiği belirsizlik. Halen bilim insanları dahi bundan nasıl korunacağı, bu sürecin ne kadar süreceği hakkında tam bir anlaşmaya varmış değil. Bizim hayatımıza yerleşmiş olan tüm yapılar, iş, eğitim, toplumsal hayatımızla ilgili birçok konu değişim durumunda. Ben önce bu değişimi, gelmiş olan belirsizliğin bizi nasıl etkilendiğine değinmek istiyorum. İnsan doğasıyla ilgili 5 boyut üzerinde durmak istiyorum. İnsanın 5 var oluşu diyelim buna, gayet tabi bu benim bir sınırlamam, farklı gruplamalar kullanılabilir. İnsanın biyolojik yapısı, duygusal var oluşu, cinsel var oluşu vardır, ilişkiler içinde sosyal bir var oluşu ve en son da manevi bir yaşamı vardır. Şimdi bu beş var oluşu ele aldığımız zaman şunu görüyoruz: Biyolojik yapınızı tehlikeye atan durumları, bizim alışagelmiş olduğumuz hareketlerin farkına varıp bunlara dikkat etmemiz gerekiyor. Yani artık el sıkışmayacağız, öpüşmeyeceğiz, kucaklaşmayacağız, hapşırma duygusu geldiği takdirde hemen mümkün olduğu kadar ağzımızdan burnumuzdan çıkacak şeyleri yaymamaya dikkat edeceğiz, maske takacağız, Elimizi sadece yıkamayacağız, 20 saniye yıkayacağız. Sosyal mesafeye dikkat edeceğiz. Tüm bunlar birdenbire hayatımıza bir farklılık getiriyor. “