İstanbul Aile Vakfı “Büyükşehirde Aile Olmak” Çalıştayı Düzenledi!

04.12.2024
A+
A-
İstanbul Aile Vakfı “Büyükşehirde Aile Olmak” Çalıştayı Düzenledi!

İstanbul Aile Vakfı ve İstanbul Ticaret Üniversitesi ev sahipliğinde ‘Büyükşehirde Aile Olmak’ konusu ile düzenlenen Aile Çalıştayı; İstanbul Valisi Davut Gül, MHP Genel Başkan Başdanışmanı Ruhi Ersoy, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Sevim Sayım Madak gibi birçok önemli ismin katılımıyla gerçekleştirildi. Çalıştayda, aile olgusunu farklı açılardan ele alarak özgün bakış açıları ve çözüm önerileri sunan uzmanlar ve ilgili paydaşlar bir araya geldi. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İstanbul Ticaret Üniversitesi ve İstanbul Aile Vakfı iş birliğiyle düzenlenen “Büyükşehirde Aile Olmak” temalı Aile Çalıştayı, 30 Kasım’da üniversitenin Sütlüce Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Dr. Sevim Sayım Madak, İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necip Şimşek, MHP Genel Başkan Baş Danışmanı Prof. Dr Ruhi Ersoy, İstanbul Milletvekili Yücel Arzen Hacıoğulları ve İstanbul Aile Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Üner Karabıyık’ın protokol konuşmalarıyla çalıştayın açılış oturumu yapıldı.

 

“Nesiller Değerlerini Köklerinden Alır”

Nesillerin değerlerini köklerinden aldığını belirten Ruhi Ersoy, tarihimizi ve kültürümüzü iyi anlamamız gerektiğini vurguladı. Ayrıca, milli değerlerimize sırtımızı dayamamız gerektiğini ifade etti. Gönül bağlarının değerlerimize ne kadar bağlı olduğunu düşünmemiz gerektiğini belirtti. Postmodern çağında, hız ve haz odaklı yaşamda kültürümüze bağlanabilecek bir ortamın kalmadığını dile getiren Ersoy, dijital dünyanın gerçekliği görünmez hale getirdiğini belirtti. Sosyologlar ve araştırmacılar tarafından yapılan çalışmaların durum tespiti sunduğunu, ancak şimdi fiili olarak harekete geçilmesi gerektiğini söyledi.

 

“Yaşlanan nüfusumuza onurlu bir yaşam sunmak, bizler için bir zorunluluktur”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Sevim Sayım Madak, günümüzde ebeveynliğin geçmişe kıyasla daha zor bir hale geldiğini ancak medeniyet değerlerimizin bu süreçte en büyük rehberimiz olmaya devam ettiğini vurguladı. Madak, aile yapısını tehdit eden küresel propagandalara karşı sağlam bir duruş sergilemenin önemine dikkat çekerek, “Toplum yapımızı zedeleyen yaklaşımlara karşı gençlerimizi bilinçlendirmek ve onları dini, milli, manevi değerlerle donatmak, geleceğimizi güvence altına almak için temel unsurlardır” dedi.

Yaşlanan nüfusun ihtiyaçlarına da değinerek kıymetli büyüklerimizin onurlu ve mutlu bir yaşam sürdürebilmeleri için yeni hizmet modelleri geliştirilmesinin zorunlu olduğunu ifade etti. “Yaşlanan nüfusumuz için hizmet modelleri geliştirmek, onlara onurlu bir yaşam sunmak, bizim için bir zorunluluktur” diye sözlerini ifade etti.

“Çocuğun öz güveninin gelişmesine katkı sunmak istiyoruz”

İstanbul Valisi Davut Gül ise doğru yapılmayan şehirleşmenin birçok sıkıntıyı da beraberinde getirdiğini söyledi. İstanbul’da, Anadolu’daki ortalama bir ilçeden büyük sitelerin bulunduğunu aktaran Gül, sitelerde insanların ihtiyaçlarını karşılayacak sosyal donatılara ihtiyaç duyduğunu kaydetti.

Çocuklara yönelik çalışmalarla aileyi güçlendirmek istediklerini dile getiren Gül, “Çocuğun öz güveninin gelişmesine katkı sunmak istiyoruz. Bu aslında bağımlılıkla mücadele için çok kıymetli. Ailenin güçlenmesi, çocuğun savrulmaması için çok kıymetli” dedi.

“Sınırların Nöbetini Tutmak Yetmiyor, Evlatlarımızın da Nöbetinin Tutmak Gerekiyor”

Üner Karabıyık, yayımlanan son demografik verilerin alarm verdiğini belirterek, bugünden alınacak tedbirlerle geleceği anlamlı kılacak nesillerin kurtarılabileceğini ifade etti. Karabıyık, “Sınırların nöbetini tutmak yetmiyor, evlatlarımızın da nöbetini tutmak gerekiyor” sözleriyle, çocukların karşı karşıya kaldığı dijital tehlikelere dikkat çekti ve ailenin korunmasının önemini vurguladı.

Aile Yapısına Dair Saha Çalışması Sonuçları Çalıştayda Paylaşıldı

İstanbul Aile Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Turgay Şirin, çalıştayda yapılan saha çalışmasının sonuçlarının önemli değerlendirmelere ışık tutacağını belirtti. Şehremini Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ayhan Yasan, 25 ilde 4 bin 202 kişiyle yapılan anketin sonuçlarını sundu. Araştırmaya göre, aileyi huzur ve güvenin merkezi olarak gören bireylerin sayısı, komşuluk ve şehir düzeyinde azaldı. Ayrıca, büyükşehirde yaşamanın aile yapısına etkisi farklı görüşlere yol açarken, ekonomik sorunların aile içindeki başlıca problem olduğu vurgulandı. Dijital medyanın toplumsal değerleri aşındırdığı ve gençlerin evlilik ile çocuk sahibi olma konusunda ekonomik ve sosyal kaygılar taşıdığı ifade edildi.

Çalıştay Raporu Yayımlanacak!

Açılış konuşmasının ardından, çeşitli konukların katıldığı çalıştay, on iki masa olarak ayrıldı. Çeşitli uzmanlar ve  akademisyenlerin katılımıyla iki oturum halinde gerçekleştirildi. İstanbul Aile Vakfı, “Büyükşehirde Aile Olmak” konulu çalıştayın sonuç raporu ve çalıştay kitabının en yakın zamanda yayımlanacağını duyurdu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.