İdeal ekran süresi ne olmalı?

11.07.2022
A+
A-
İdeal ekran süresi ne olmalı?

Bebekle geçen uykusuz zamanlar, etrafta diğer çocukların dağınıklıkları, temizlenmesi gereken şeyler ve yemek hazırlığı telaşı… Tüm bunlar arasında ebeveynlerin çoğu zaman en hızlı kurtarıcısı bir tablet, telefon ya da TV olabiliyor. Peki size gerekli olan bu kritik zamanlarda, ekranları ne kadar açık tutmalısınız?

İdeal ekran süresi ne olmalı?

Çoğumuzun elinden düşmeyen telefonlar ve diğer ekranlar, hatta artık multi-ekranlar; yeni neslin davranışlarını ve alışkanlıklarını da böyle şekillendiriyor. Doğalarında yer alan hareket ihtiyacı bu şekilde baskılanıyor. Kapalı bir odada, bir kanepe üzerinde tüm gününü geçiren yeni bir nesil ortaya çıkıyor. Vücutla keşif, hareket, ince ve kaba motor gelişimi gibi yaşın en önemli bilişsel ve fiziksel gelişim ihtiyaçları sağlıklı bir şekilde karşılanamıyor.

Peki bu kadar zaman kısıtı arasında ve çocukların yoğun ekran ısrarı sırasında ekran süresini nasıl yönetmeli ve ne kadar zaman ayırmalı? Dünya Sağlık Örgütü Sağlık Rehberinde 5 yaş altı çocuklar için ideal fiziksel aktivite, dinlenme ve uyku sürelerini şu şekilde tanımlıyor;

FİZİKSEL AKTİVİTE

1 YAŞ ALTI: Kendi hareketlerini yönlendirmeye başlayan bebekler için zemin üzerinde gün içinde birden çok interaktif fiziksel aktivite yapmalı. Henüz hereketsiz bebekler için ise günde en az 30 dakika karın üstü pozisyonda (yüz üstü) minik hareketler yaptırılmalıdır.

1-2 YAŞ: 1-2 yaş grubu çocuklar günde en az 180 dakikasını fiziksel aktivite ile geçirmeli. Bu fiziksel aktiviteler orta ya da yoğun derecede fiziksel aktiviteleri kapsayabilir. Fiziksel aktivitenin tüm güne yayılması daha sağlıklı olur.

3-4 YAŞ: 3-4 yaş grubundaki çocuklar günde en az 180 dakikalarını fiziksel aktivite ile geçirmeli, bunun 60 dakikası güne yayılan orta ve yoğun fiziksel aktiviteyi içermelidir.

HAREKETSİZ ZAMAN (EKRAN SÜRELERİ DAHİL)

1 YAŞ ALTI: 1 yaş altı bebekler uyanıkken 1 seferde 1 saatten fazla hareketsiz tutulmamalı (bebek arabası, mama sandalyesi, kanguru’da oturtulmamalı). Bu yaş grubu için ekran kesinlikle önerilmez. Hareketsiz zamanların kitap okuma, masal anlatma gibi aktivitelerle geçirilmesi tavsiye edilir.

1-2 YAŞ: 1 yaş grubu çocukların 1 seferde 1 saatten fazla hareketsiz tutulmaması gerekmektedir. Bu yaş grubuna ekran süresi (video izleme, TV izleme vs.) önerilmez. 2 yaş grubu çocuklar için ekran süresi 1 saatten az olmalıdır. Ne kadar az izlerse gelişimi için o kadar yararlı olur.

3-4 YAŞ: Bu yaş grubu çocukların 1 seferde hareketsiz oturma süresi 1 saatten fazla olmamalıdır. Ekran süresinin 1 saati aşması önerilmez. Hareketsiz dinlenme zamanlarında daha az ekran süresi, daha çok kitap ve hikaye süresi önerilir.

UYKU SÜRELERİ (24 SAATLİK PERİYOTLARDA)

1 YAŞ ALTI: İyi bir uyku kalitesi ve sağlıklı bir gelişim için 0-3 aylık bebekler için günlük toplam uyku süresi 14-17 saat, 4-11 aylık bebekler için 12-16 saat olmalıdır.

1-2 YAŞ: 1-2 yaş çocukların günlük sağlıklı uyku süresi, uzun uyku, şekerleme, uyanma süreleri dahil toplam 11-14 saat olmalıdır.

3-4 YAŞ: 3-4 yaş çocukların günlük sağlıklı uyku süresi, uzun uyku, şekerleme, uyanma süreleri dahil toplam 10-13 saat olmalıdır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.