Ev düzeniniz çocuğun sağlığı için uygun mu?
Yapılan araştırmalarda çocuklardaki kazanın oluş şekli ve tipleri, yaşa göre değişiklik gösterir. Bir yaşından küçük çocuklarda boğulma ve solunum yollarına yabancı cisim kaçması, 1-4 yaş arasında düşme, çarpma, suda haşlanma, ateşle yanma ve zehirlenmeler daha sık görülür. 2-4 yaşlarında temizlik maddeleri ve ortada bırakılan ilaçlar, 5 yaşından sonra ise dolapta ve yüksekte saklanan ilaçlarla zehirlenmeler artar. Tüm bu kazaları engellemek içinse evi çocuklara uygun olarak düzenlemek gerekir.
Çocuk karyolasının konumu çok önemli. Örneğin; karyola, pencere ve klima önü gibi doğrudan hava sirkülasyonu olan yere konulmamalı; priz, elektrik düğmesi, perde, perde ipine uzanamayacak konumda olmalı; karyola tekerlekli ise stoperli olarak tutulmalı.
Odadaki mobilyaların keskin kenar ve köşeleri olmamalı.
Karyolanın korkuluk aralıkları 2.5 santimden dar, 6 santimden geniş olmamalı.
Çocuk odasının zemini toz tutucu halı vb. malzeme ile kaplanmamalı. Kolay temizlenen ve toz tutmayan malzemeler tercih edilmeli.
Aydınlatma tavandan veya duvardan yapılmalı, lambader kullanılmamalı.
Odada mevcut sivri köşe ve kenarlar koruyucu ile kaplanmalı, kapılara menteşe ve her iki tarafına da parmak koruyucu uygulanmalı.
Sallanan koltuk gibi hareket eden eşyalar bulundurulmamalı.
Yüksekte olan alt değiştirme masası 1 yaşından sonra kullanılmamalı.
Yüksek dolaplar duvara sabitlenmeli.
Çekmece ve dolap kapaklarına çocuk kilidi uygulanmalı.
Sarkan kablolar, kablo kanalı içine alınmalı ve prizler priz koruyucu ile güvenli hale getirilmeli.
Çoğu kaza mutfakta yaşanıyor
Ev kazalarının çoğunun yaşandığı mutfaklar, bebek ve çocuklar için en çok tehlike arz eden mekanlar arasında yer alır. Burada alınabilecek önlemler ve dikkatli olunması gereken noktalar ise şu şekilde sıralanır:
Ocak ve fırın için ocak bariyeri ve fırın için fırın kilidi kullanılmalı, mümkün olduğu kadar deterjan ve benzeri temizlik ürünleri dolapların alt gözlerine konulmamalı, konulmak zorunda ise mutlaka çocuk güvenlik kilidi kullanılmalı.
Çatal, bıçak ve benzeri mutfak eşyalarının bulunduğu dolap ve çekmeceler, çocuk güvenlik kilidi ile güvenli hale getirilmeli.
Buzdolabı için buzdolabı kilidi kullanılmalı, buzdolabı kapağına mıknatıslı magnetler iliştirilmemeli.
Mutfak tezgahı ve benzeri keskin köşe ve kenarlar; köşe ve kenar koruyucusu ile kapatılmalı.
Mutfakta masa varsa, uzun masa örtüsü kullanılmamalı.
Su sebili varsa sıcak su bölümü iptal edilmeli.
Bulaşık makinesi için kilit kullanılmalı. Bulaşık makinesine yerleştirilen çatal-bıçak gibi sivri ev aletleri ters olarak konulmalı.
Balkon kapısına güvenlik kilidi konulmalı
Çocukların eve kapanmalarını önleyen bahçe ve balkon gibi yerler, en çok dikkat gerektiren alanlar. Burada alınabilecek ufak bazı güvenlik önlemleri sayesinde, çocuğun güvenilir bir şekilde oyun oynaması sağlanabilir.
Balkon kapısına çocuk güvenlik kilidi konulmalı, ayrıca balkon parmaklık aralıklarının özelliklerine göre file veya pleksi uygulaması yapılmalı. Ancak balkonda masa, sandalye gibi eşyalar var ise, çocuk yalnız bırakılmamalı.
Bahçede bitkilerin çocuğa zarar vermeyecek türleri seçilmeli, böceğe karşı ilaçlama yapıldıktan 48 saat sonra çocuk bahçeye çıkarılmalı.
Bahçe çiti çocuğun aşamayacağı şekilde olmalı, bahçe çitinin yanında ağaç olmamalı.