Çocuklarda istenmeyen davranışlar ile baş etme

11.07.2022
A+
A-
Çocuklarda istenmeyen davranışlar ile baş etme

Her çocuk özel ve ayrı bir dünya. Çocukların yetiştikleri ortamlar, aileler ve kültürler farklı olduğu için davranışlarda doğal olarak farklılıklar görülebiliyor. Araştırmalara göre ailedeki bireylerin davranışlarından, çocukların davranışı bağımsız değil. Yapılan bir davranışın aile bireylerinin veya çevrenin büyük etkisinde olduğunu uzmanlar belirtiyor.

Çocuklarda istenmeyen davranışlar ile baş etme

Çocukların ilk öğrenmesi ailede olur. Çoğumuz belki farkında değiliz fakat çocuklar çok iyi bir gözlemci, her yapılan davranışı kaydediyor. Bu davranış, ister olumlu, ister olumsuz olsun. Yetişkinler dikkatli davranmalılar. Genellikle yaptıkları davranışlarının sonuçlarına göre çocuklar, ebeveynleri tarafından değerlendiriliyor. Davranışın sonucuna göre olumlu değerlendiren çocuklar, aynı davranışları tekrar ediyor. Bazen davranışın doğruluğu da aileden aileye göre değişebiliyor. Yanlış bir davranış çocukta doğru olarak pekiştirildiyse bu davranış çocuk için artık kalıcı olarak yerleşiyor. Aileden bağımsızlaşmanın başlaması ile yanlış öğrenilen bu davranışlar bir bir ortaya çıkıyor. Bu durum karşında ister istemez çocukta bocalama yaşanıyor. Eğitimin ilk basamağı olan aile, çocuğun davranışın şekillendiği ilk ortam,bu yüzden çok dikkatli olunması gerekiyor ki ileride uyumsuzluk sorunları yaşanmasın.

Çocuklar kendi yaşına göre huyu geliştirebilirler. Bulunduğu yaş grubuna göre doğal olarak davranışları ve olaylara karşı tepkiler de değişecektir. Çocukların istekleri bazen bitmez. Bu durum sizi bıraktırabilir. Hatta kızdırabilir. Hemen kızmayın, karşınızdakinin çocuk olduğunu unutmayın. Çocuğun yaş grubuna göre davranışını değerlendirin. Onun da kendine göre istekleri ve amaçları var. Olumsuz davranışlara karşı önce görmezden gelin. Bu davranışın geçici olduğunu düşünerek kendinize hakim olun. Görmezden gelme davranışına karşı giderek olumsuz davranışlarda artış görülebilir. Bağırma, kızma, vurma gibi… Sabrınızı koruyun, onunla sakin bir şekilde konuşmaya çalışın. İstediği şeyleri yaparak davranışını onaylamayın. Bir kereden bir şey olmaz deyip istediğini yaparsanız, o davranış ileride devam edecektir. Farklı zamanlarda davranışını bir onaylayıp, bazen de davranışını onaylamazsınız çocukta karmaşa yaşayacaktır. Tutarlı davranmaya çalışın.

Çocuğunuzun kimlerle arkadaş olduğunu mutlaka öğrenin. Hangi ortamlarda, kimlerle olduğunu her zaman bilin. Çocuklarda çevresel faktörler, olumlu ya da olumsuz davranışların gelişiminde oldukça etkilidir. İstenmeyen davranışlar; küfür etme, vurma gibi davranışların oluşmasında çevresel faktörler çok etkili olmaktadır. Çocuğunuzu olumsuz örneklerden korumak için onu mutlaka takip edin. Çevreden bağımsız hale getiremezseniz, sürekli koruma altına alamazsınız; fakat iyi bir arkadaş grubu ve iyi bir çevrede bulunmasını sağlayabilirsiniz.

Çocuğunuz hata yapınca hemen görmeyin. Sabredin. Yanlışını yüzüne vurmayın. Kızmak, aşağılamak, bağırmak, size karşı güvenini kaybetmesine neden olur. Hata yapsa dahi sizin yanında olduğunu unutmasın. Size güvensin. Mutlu bireyler hayatın içinde etkin olan bireylerdir. Pasif içine kapanık olan çocuklar, ileride mutsuz birey yetişkin olacaktır. Mutlu, huzurlu bir gelecek için çocuklarınıza gerekli özeni gösterin.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.