Çocuklarda EMDR terapisi

05.08.2022
A+
A-
Çocuklarda EMDR terapisi

Çocuklarda EMDR, çocuklar yaşadığı olumsuz yaşantıları veya travmaları işlemleyip kayıt altına tutarlar. Bu kayıt etme hali hem beden hem duygu hem de düşünce içeriği şeklinde olabilir.

Çocuklarda EMDR terapisi

Çocuk olumsuz yaşantısı veya travması ile kayıt altına aldığı anı ağları ile büyümeye veya gelişmeye başlar. Yaşadığı neredeyse bütün anıların temelini olumsuz düşünceler oluşturabilmektedir. Çocuğun temelde “ben değersizim” veya “ben sevilmeyen biriyim” şeklinde sahip olduğu olumsuz düşünce içeriklerini “ben değerli biriyim” veya “ben sevilen biriyim” şeklinde yeniden yapılandırmak EMDR’nin temelini oluşturmaktadır.

EMDR’ye yönelik bilinen en büyük yanlışlardan biri; sadece travmalarla çalışıldığının düşünülmesidir. Travmaların yanı sıra EMDR ile birçok problem ve olumsuz yaşantılar çalışılabilmektedir. Sınav kaygısı, fobiler, yeme bozuklukları gibi birçok alanda EMDR ile başarılı sonuçlar alınabilmektedir.

Çocuklarda EMDR Terapisinin uygulanması yetişkinlerden farklıdır. Çocuklarla çalışılırken kaygı ve korkuyu azaltmak için oyun terapisi içinde çeşitli yapılandırılmış teknikler kullanılmaktadır. Bu yapılandırılmış teknikler uygulanırken çocuklara bir yandan olumlu/pozitif kaynaklar yüklenmektedir. Böylece çocuğun içsel kaynakları arttırılarak baş etme mekanizmaları desteklenmektedir.

Daha küçük çocuklarda EMDR anne ile birlikte uygulanabilmektedir. Çocuğun yaşadığı sıkıntıya özgü hazırlanmış ve özellikle çocuğun kazanması gerektiği düşünülen olumlu düşünceler hikâyenin içine yerleştirilir. Çocuk annenin kucağındayken uygulanan bu teknik sayesinde hem anne çocuk arasında ki bağlanma desteklenmiş olur hem de çocuğun içinde barındırdığı olumsuz duygu ve düşünceler azalmaya başlar.

Fobi; “belirli bir nesnenin, durumun veya etkinliğin neden olduğu ve kişinin kendisi tarafından da yersiz veya aşırı kabul edilen yoğun inatçı bir korku” olarak tanımlanmaktadır. Fobiler bağlamında yetişkinler bazen korkularının saçma ve yersiz olduğunu kabul etseler bile bu durum çocuklar için mümkün değildir. Bu sebeple mutlaka fobisi olan çocukların uzman desteği alması oldukça önemlidir.

Fobileri kendi içerisinde basit fobiler ve süreç fobiler olarak ayırmak mümkündür. Basit fobiler; korkulan nesnenin kedi gibi bir canlı veya obje olması olarak tanımlanabilir. Korku objenin görünmesiyle oluşur. Korkulan nesneyle karşılaşma korkusu günlük yaşam kalitesini düşürmeye başlar. Ancak süreç fobiler; uçağa binmek gibi olguları kapsar ve çocuğun veya ergenin aktif olarak katılımını gerektirir.

Çocuklardaki fobik tepkileri EMDR içerisinde yapılandırılmış protokoller ile çalışmak mümkündür. Yaşanan ilk korku deneyiminden sonra çocuklar artık korkudan korkmaya başlar hale gelebilmektedirler. Bu sebeple; temel çerçevede çocuğun öz denetimi sağlanmaya çalışılmaktadır. Fobinin gelişmesine sebep olan geçmiş olayları fark etmesi sağlanmalıdır çünkü çocuklar çoğu zaman ilk anıyı fark edemiyorlar veya başkalarının yaşantısı üzerinden fobik tepkiler geliştirebiliyorlar. Bunlarla birlikte; çocukların kendi fiziksel tepkilerini fark etmesi de oldukça önemlidir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.