Çocuğunuza doğru yemek alışkanlığı kazandırmanın 10 kolay adımı

05.08.2022
A+
A-
Çocuğunuza doğru yemek alışkanlığı kazandırmanın 10 kolay adımı

“Çocuğum çok zayıf, hiçbir şey yemiyor” diyenlerden biriyseniz, çocuğun yemek alışkanlıklarını yeniden ele almak iyi olabilir. İşte 10 adımda çocuklara doğru yemek alışkanlıkları kazandırmanın yolları…

Çocuğunuza doğru yemek alışkanlığı kazandırmanın 10 kolay adımı

1- Yemek yemek oyuna ve ödüle bağlı olmamalı

Yemek yemek bir oyun değil, gereksinimdir. Çocuğun istenilen yemeği yemesini teşvik etmek için bir ödül sunmak, onun yemekle bağ kurmasının önüne geçer. Aynı şey oyun için de geçerlidir. Oyunla yemek yemek dikkati başka yöne çeker ve çocuğun doyma hissinin farkında olmamasına sebep olabilir. Çocuğun, yemeği sağlıklı olmak, ihtiyaç duyduğumuz enerji ve besin maddelerini almak için yediğimizi bilmesi gerekir. Oyunla, dikkat dağıtarak veya ödül-ceza sistemiyle yemek yedirmek, yemek yemekle ilgili algılarını olumsuz yönde değiştirir. Yemeğin ödül ve ceza ile bağlantılı, herhangi bir koşulla bağlantılı olduğunu değil, sağlıklı ve iyi olmakla ilgili olduğunu öğrenmesi gerekir.

2- Çocuğa bakan kişilerin yemek alışkanlıklarını gözden geçirmeli

Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını evde herkesin benimsemesi gerekir. Her şeyden önce evdeki yetişkinlerin ve bakıcı, büyükanne gibi bakım veren kişilerin çocuğa örnek olması gerekir. Çocuk evin bir parçası olduğu için, yaşamındaki yetişkinler farklı şeyler yiyebilirken ona ayrıca sebze yedirilmeye çalışmasına tepki gösterebilir. Sofra, herkesin birlikte keyif aldığı ve besleyici yiyeceklerin bulunduğu bir ortam olmalıdır. “Oğlum hiçbir şey yemiyor.” “Kızım sofraya oturmak istemiyor” diyorsanız, öğün zamanları geldiğinde nasıl çocuğun nasıl bir ortamla karşılaştığını bir gözden geçirin.

3- Ekran karşısında yemenin zararlı olduğunu unutmayın

Yemek zamanı geldiğinde TV’nin kapatılması, tablet ve telefonların sofradan uzak tutulması, sağlıklı yemek alışkanlıklarına giden ilk adımlardan biridir. Her çocuğun yeme hızı ve yemeğe, yeni şeyleri denemeye ilgisi farklı olabilir. Bir çocuğun yiyecekle ilişkisi koku, renk, tat ve dokularla olur. Bir besini alması için ekranla oyalanarak yedirilen bir çocuk, besinle iyi bir ilişki kuramaz. Bu da yediği şeyin farkında olmasının önüne geçer. Oyalanarak yemek, öğün saatlerinin sarkmasına da yol açar. Çocuğun dikkatinin merkezinde yiyeceği yemek olmalı, sohbet gibi diğer unsurlar sofra keyfinin bir parçası halinde kalmalıdır. Çizgi film izlemek veya tabletten video izlemek, odağı yemek yeme deneyiminden uzaklaştırır.

4- “Sofraya oturmak istemiyor, başka yerde yemek istiyor”

Çocuğunuzun sofraya oturtmakta zorlanıyorsanız, sofranın ilgi çekici ve keyifli bir ortam olması işinizi kolaylaştırır. Yemek yerken sempati oluşturacak detaylar, zaten oyunla yaşayan çocuklar için keşfedilecek yeni şeyler sunar. Yemek hazırlıklarını ve sofra detaylarını, yemeği sevdirmek için olumlu birer araca dönüştürebilirsiniz. Sofrayı birlikte kurabilir, seveceği peçete ve tabaklar alabilirsiniz. Sofra, ailede tartışmaların yaşandığı gergin bir yer haline geldiyse, bu durumu da yeniden ele almak gerekir. Sofrayı tekrar keyifli bir yer haline getirmek için birkaç küçük yeni detay ekleyebilirsiniz. Öte yandan özellikle hareketli yapıdaki çocuklar için sofraya oturmak sıkıcı olabilir. Etraflarındaki her şey ilgilerini çekebilir. Hareketli ve yoğun bir yaşamınız varsa çocuğunuzun sofra ile bağını tekrar kurması için birkaç sakin akşam yemeği organize edebilirsiniz. Özellikle yeni bir yiyecekle tanışan çocukların süreye ihtiyaç duyduğunu da hatırlatmak gerek.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.