Çocuğum neden öğrenemiyor?
Çocuğunuz sınıfta arkadaşlarının gerisinde kalıyorsa, okumada, yazmada sorun yaşıyorsa, sayılarla ve harflerle arası iyi değilse özgül öğrenme güçlüğünden şüphelenebilirsiniz. Endişelenmeyin. Zeka düzeyi ile ilgisi olmayan bu durumda tüm yapılması gereken ona destek olmak.
İlkokul çağındaki çocukların yüzde 15-20’sinde özgül öğrenme güçlüğü görülüyor. Okuma, yazma, matematik ve yazılı anlatımın beklenenin önemli ölçüde altında olması olarak tanımlanan bu duruma, zeka düzeyi normal veya yüksek çocuklarda da rastlanabiliyor. Eğer çocuğunuzda özgül öğrenme güçlüğü olduğundan şüpheleniyorsanız onun için yapabileceğiniz en doğru şey bir uzmana başvurmak ve ona eğitim desteği sağlamak.
Öğrenme: algılama, organize etme, depolama ve gerektiğinde bilgiyi çağırıp kullanma işlevlerinden oluşuyor. Özgül öğrenme güçlüğü, bu alanlardan bir veya birden fazlasının işlevselliğinde bozulmaya yol açan, çocukluk çağında görülen gelişimsel ve nörobiyolojik bir bozukluk olarak tanımlanıyor. Çocuğun kronolojik yaşı, ölçülen zeka düzeyi ve aldığı eğitim göz önünde bulundurulduğunda; okuma, matematik ve yazılı anlatımın beklenenin önemli ölçüde altında olması olarak da ifade ediliyor. Özgül öğrenme güçlüğü başlığı altında okuma bozukluğu (disleksi), yazılı anlatım bozukluğu (disgrafi), matematik bozukluğu (diskalkuli) ve başka türlü adlandırılamayan öğrenme bozukluğu alt tipleri de bulunuyor.
Erkeklerde kızlara oranla 3-4 kat daha fazla görülüyor ve okul öncesi dönemde bazı belirtiler olmasına karşın genellikle okul çağındaki çocukların yüzde 15-20’sine tanı konuluyor. Özgül öğrenme güçlüğü olan çocuklarda buna sıklıkla dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu da eşlik ediyor.
Özgül öğrenme güçlüğü, zeka geriliği anlamına gelmiyor. Son yıllarda yapılan çalışmalar, merkezi sinir sisteminin yapısal ve işlevsel bozukluğuna bağlı olarak ortaya çıktığını gösteriyor. Özgül öğrenme güçlüğü olan bir çocuk, merkezi sinir sisteminin bir fonksiyonu olan bilgi kazanılması sürecinde güçlük yaşıyor. Zeka düzeyi ile bir ilişkisi olmayan bu durum normal ve üstü düzeyde zekaya sahip bir çocukta da görülebiliyor.
Özgül öğrenme güçlüğü yaşadığı tahmin edilen çocuklar için, durumun fark edilmesi sonrasında vakit kaybetmeden psikiyatrist ve psikologların çalıştığı çocuk ruh sağlığı kliniklerine başvurulmalı.
Özgül öğrenme güçlüğü, yaşam boyu süren bir bozukluk ve psiko- eğitsel bir yaklaşımla ele alınması gerekiyor. Tedavi edici bir ilacı veya diyeti bulunmuyor. Başvurulan ruh sağlığı uzmanları aileyi neler yapmaları gerektiği konusunda yönlendiriyor.