1-2 yaş çocuklarda beslenme nasıl olmalı?
Diyetisyen Hülya Çağatay konu hakkında bilgiler verdi. İşte bebeklik döneminde beslenme konusundaki o önemli bilgiler…
İlk bir yaş sonrası bebeğin; çoğu besini tatmış, beslenme düzeni oluşturulmuş hatta yavaş yavaş besinleri kendi elleriyle tutarak keşfetmeye başlamış olması gerekir. Büyüme çağı devam eden fakat ilk bir yaşa kıyasla bu büyüme oranının azalması, bebeğin daha fazla aralıklarla beslenmesi öğün sayısının azalması gayet normaldir.
Besin seçimi
1-2 yaş arası çocuklarda besin seçimi sıklıkla karşılaştığımız bir durumdur. Tatlarını sevdikleri besinleri kendi istedikleri zamanda yemek isterler. Bu aşamada çocukta oluşturmaya çalıştığınız beslenme düzeni oldukça önemlidir. Her besini tatmış olması ve zararlı gıdalardan uzak durması bu yaştaki çocuklar için oldukça önemlidir.
Çocuğa sağlıklı bir öğün oluşturmak ebeveynlerinin görevidir fakat ne kadar yemek istediği çocuğun kararıdır. Ne kadar küçük olurlarsa olsunlar onların da fikirlerine saygı duymanız ve bunu çocuğun hissetmesi aranızdaki güven duygusunu sağlamlaştıracaktır.
Paketli gıdalardan uzak durulmalı
Bu yaş gurubu çocuklarda paketli ve hazır gıdalardan uzak durulmalı, öğün hazırlarken doğru hazırlama tekniklerini tercih etmelisiniz. Kızartmadan uzak durmalı onun yerine fırınlama, haşlamayı tercih edebilirsiniz.
Taklit etme başlar
Yavaş yavaş aile masalarında yerini almış bu çocuklar anne ve babalarını belki de kendisinden büyük kardeşlerini taklit etmeye başlar. Onların ne yediklerine dikkat eder ve büyük ölçüde ebeveynlerinin tercih etmediği besinleri tercih etmezler. Bu aşamada çocuğun yanında besinlere karşı olan davranışınıza önem göstermelisiniz.
Sevilmeyen besinlere alternatifler üretilmeli
Günlük beslenmesinde ihtiyacı olan karbonhidrat, protein, yağları kısıtlamamalı seçimlerinizi daha kaliteli gıdalardan yana kullanmalısınız. Yumurta sevmeyen bir çocuğun yumurtayı pankek şeklinde tüketmesini sağlayabilirsiniz.