Başıboş Köpekler Mağdur Aileler

29.07.2024
A+
A-
Başıboş Köpekler Mağdur Aileler

Başıboş köpek sorunu, birçok ülkede ailelerin karşılaştığı bir problem olarak devam etmektedir. Bu sorunun çözümüne yönelik çeşitli yaklaşımlar geliştirilmiş olsa da, başıboş köpekler nedeniyle aileler ve çocuklar köpek ısırmaları ve saldırıları gibi mağduriyetlerle karşılaşmaktadır. Ülkemizde de bu sorunu çözmek için adımlar atılmaktadır.

Köpek Saldırısında Yaralanan Çocuklar
Köpek saldırılarında çocuklar en savunmasız gruplar arasında yer alır. Saldırılar genellikle çocukların köpeklere yaklaşma şekli veya köpeklerin beklenmedik tepkileri nedeniyle meydana gelir. Bu tür saldırılarda çocukların vücutlarında ciddi yaralanmalar oluşabilir, psikolojik travmalar yaşayabilirler ve uzun süreli tedavi gerektirebilirler.

Mağdur Aileler
Köpek saldırılarında yaralanan veya hayatını kaybeden kişilerin aileleri büyük bir şok ve acı yaşar. Hem fiziksel hem de duygusal olarak zarar gören aileler, saldırı sonrası uzun bir iyileşme sürecine ihtiyaç duyarlar. Bu süreçte tıbbi ve psikolojik destek, hukuki yardım ve toplumsal destek önemli rol oynar. Bu saldırılar yüzünden gelen ölüm haberleriyle birlikte büyükler dahil birçok insan gece dışarı çıkmaya çekinir hale geldi.

Türkiye’de başıboş köpek sorunu için öne sürülen teklifler
Teklife göre, saldırgan olan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan veya sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara yerel yönetimlerce “ötanazi” yapılacak. Rehabilite edilen hayvanlar sahiplendirilinceye kadar bakımevlerinde barındırılacak, Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek. Başta yerel yönetimler olmak üzere diğer ilgili kurum ve kuruluşlara teşvik veya Bakanlıkça uygun görülen miktarlarda mali destek sağlanacak. Yükümlülüklerini yerine getirmeyen belediye yetkililerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek, sahipli hayvanlarını terk edenlere yönelik idari para cezası 2 bin liradan 60 bin liraya çıkarılacak. Kedi ve köpek sahiplerinin, hayvanlarını 31 Aralık 2025’e kadar dijital kimliklendirme yöntemiyle kayıt altına aldırmaları zorunlu olacak.

Avrupa ülkelerinin bazılarında başıboş köpeklere karşı çözümler

Almanya’da düzenlemeler
Almanya’da sokak köpekleri, başıboş, sahipsiz köpekler olarak tanımlanıyor. Alman halkı için sokakta başıboş köpek gördüğünde belediyeyi veya “Tierheim” adı verilen kuruluşları aramak kanuni bir zorunluluk niteliğindedir. Federal idari mercilerin sokak köpekleri için belirlediği alanlarda belediyeler ve Tierheim kurumları sokak köpekleri için yaşama alanı oluşturuyor ve sokaklardaki başıboş köpekler kısırlaştırıldıktan sonra bu alanlarda muhafaza ediliyor. Bunun yanında, toplanan sokak köpeklerinden hasta olup acı çekenler ise belirlenen acısız yöntemlerle uyutuluyor. Alman toplumunda sokak köpeklerine ilişkin en önemli duyarlılık, yardımları doğrudan çevredeki köpeklere yapmaktansa, yardım kuruluşlarına ve belediyelere yapmaktır. Bu şekilde insanlar dolaylı olarak birçok köpeğe yardım edebiliyor.

İngiltere’de düzenlemelerİngiltere’de sahip olunan hayvanlar için iyi bir yaşam ortamı sağlama zorunluluğu bulunuyor. Bununla birlikte Almanya örneğinde olduğu gibi sokak köpeklerinin görüldüğü yerler belediyelere bildiriliyor. Bunun yanında sokakta köpek gören bir kişi, köpeğin sahibi biliniyorsa sahibine götürmek, sahibi anlaşılamıyorsa yerel idari makamlara teslim etmekle yükümlüdür. Bu yükümlülükleri yerine getirmeyen kişiler para cezasına çarptırılıyor. Yerel idari makamlarca görevlendirilen bir görevli, bir sokak köpeği bulduğu veya kendisine sokak köpeği getirildiği takdirde sahibi anlaşılabiliyorsa 7 gün içinde sahibine vermekle yükümlüdür. Köpeğin sahibi yoksa veya belirlenen süre içinde sahibi teslim almaya gelmediği takdirde görevli, köpeği ona bakabilecek birine verebilir, sokak köpekleriyle ilgilenen özel barınaklara verebilir veya uyutabilir.

Fransa’da düzenlemeler
Fransa’da da düzenlemeler İngiliz hukukuna benzer şekildedir. Yolda başıboş köpek bulunduğu takdirde, bireyler bu durumu belediyeye haber vermekle yükümlüdür. Bunun yanında bireyler bu köpekleri belediyenin belirleyeceği yerlere kendileri de götürebiliyor. Belediye personeli bulunan hayvanın sahibi varsa sahibine haber verir. Sahibi yoksa veya köpeği almak için başvuruda bulunmazsa, köpek terk edilmiş sayılır. Terk edilen köpeklerle ilgili özel barınaklara teslim etme kararı verilebileceği gibi ötenazi uygulaması kararı da verilebilir. Bu süreçte köpek, belediyelerce belirlenmiş alanlarda tutulur ve bakımları en iyi şekilde yapılır.

Kaynak: AA

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.