Yavaş yavaş öldüren tehlike: fast food
Birçok insan hamburger, patates kızartması gibi gıdaları tükettiği zaman kendini mutlu hissettiğini belirtiyor ancak bu mutluluk yerini kısa sürede pişmanlık, kilo alımı ve hastalıklara bırakıyor. Yapılan araştırmalarda fast food gıdalarla beslenmek, kısa ve orta vadede duygu durum bozukluğu hatta depresyona sebep oluyor.
Yavaş yavaş öldüren tehlike: fast food
Fast Food Tüketimi Küçük Yaşta Başlıyor
Fast food tüketiminin temelleri genellikle çocukluk çağında atılmaktadır. Ebeveynler, çocuklarına “Sınavdan başarılı olursan sana hamburger ısmarlayacağım” ya da “Yemeğini yersen sana cips, çikolata alacağım” şeklinde ödüller sunmaktadır. Bu da trans yağlı ürünlere olan alışkanlığın artmasına neden olmaktadır. Bunun yanında fast food türü gıdalar tamamen hazza yönelik üretilmektedir. Şekeri yoğun, trans yağdan zengin, tuzu fazla olan bu yiyecekler beyindeki ödül ve zevk merkezlerinde bulunan opiat ve dopamin reseptörlerini uyararak bağımlılığı artırmaktadır. Beyinde artan dopamin nedeniyle kişi kendisine ödül vermiş gibi görünür ve bu tür gıdaları yaşadığı mutlulukla birlikte daha çok tüketmek ister. Çocukluktan gelen ödül alışkanlığı da mutluluğun yemekle eşit olduğu algısını yaratır. Oysa gerçekte olan yenilen gıdanın mutluluk vermesi değil; çocukluktan gelen ve hormonları etkileyen madde etkisiyle mutlu olunduğu zannedilmektedir. Yani kişiler aslında yedikçe mutlu olmamaktadır. Yedikleri anda içinde mutlu olduğu anıların arayışındadır.
Obezite ve Hipertansiyona Neden Oluyor
Dünyanın birçok yerinde yapılan araştırmalar ‘fast food’ tüketiminin obezite, hipertansiyon, Tip 2 diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar ile ilişkili olduğunu belirtiyor.
Bu hastalıkların belirlenen en büyük sebebi ise: kalori fazlalığı. Orta boy bir fast food menüsü tükettiğinizde, günlük kalori ihtiyacınızın yarısından fazlasını karşılamış oluyorsunuz. Eğer sıradan bir beslenme yolu seçtiyseniz, geriye iki öğün ve ara öğünler daha kalıyor. Bu da kalori fazlalığına yol açıyor. Kalori fazlalığı ise doğrudan obeziteye yol açıyor. Obezite ise kardiyovasküler hastalıklar, böbrek problemleri, tip 2 diyabet gibi birçok sağlık problemi yaratıyor.
Erken Ergenliği Ciddi Ölçüde Tetikliyor
Son dönemlerde ergenlik yaşının kız çocuklarda 8, erkek çocuklarda ise 9 yaşına kadar düşmesinin nedenlerinin başında fast food ve sağlıksız paket gıdaların tüketimi geliyor. Erken ergenliğin neden olduğu sıkıntılar arasında ise boy kısalığı ve psikolojik sorunlar var.
Hareketsizlik, beslenme bozuklukları, paket gıdaların fazlaca tüketilmesi, fast food gıdalar, içerisinde bulunan endokrin bozucu maddeler sebebiyle vücut tarafından hormon gibi algılanarak erken ergenliği tetikleyebiliyor.
Mc Donalds Et Diye Hayvansal Yağ Hamuru ve Amonyak Satıyor
Tüm dünyada fast food zinciri olarak hizmet veren markaların büyük çoğunluğu yanmış yağlar, uzun süre beklemiş yeşillikler ve et olmadığı kanıtlanmış ürünlerle sağlığa adeta savaş açıyor.
Yakın zamanda ünlü bir İngiliz aşçı Jamie Oliver’ın tüketim kültürünün en büyük simgelerinden biri olan McDonald’s’a karşı açtığı dava sonucunda,, McDonald’s hamburgerlerinin içindeki “et”in, hayvansal yağ hamuru ve amonyaktan oluştuğu kanıtlanmış oldu. Sağlıkaktüel’de yer alan habere göre, Oliver kazandığı davayla, McDonald’s fast food zincirinin gerçek et yerine, kasaplık hayvanın kesiminden geriye kalan et, tendon, yağ ve bağ doku karışımından oluşan macun kıvamındaki bir hamur ile amonyak kullandığını kanıtlamış oldu.