Bilinçsiz oyuncak seçimi

28.08.2022
A+
A-
Bilinçsiz oyuncak seçimi

Çocuk 1 yaşına gelene kadarki süreçte ses çıkaran çıngıraklar, diş çıkarma kaşıntısını azaltacak hijyenik plastik kaşıyıcılar tercih edilebilir. Emekleme sürecinde bez oyuncaklar, arabalar ve hayvanlar daha çok ilgisini çekecektir, resimlerden oluşan hikaye kitapları anne ve babalar tarafından anlatılması oldukça önemlidir.

Bilinçsiz oyuncak seçimi

Yürümeye başladıktan sonra kolaylıkla iteceği ve çekeceği, aynı zamanda ses çıkarabilen otomobiller, küçük çaplı bebek arabaları gibi oyuncaklar tercih edilebilir. 2-3 yaş arası; mini oda takımları, tamir aletleri, 4-6 yaş arası; özellikle bu yaşlar dışarıda oyun oynamak, sosyalleşmek, arkadaşlık edinmeleri için ideal yaşlardır.

Aynı zamanda boyama, karton mukavva gibi zeka gelişimlerini destekleyici faaliyetlerde bulunmasına oldukça faydalı olabilir. 6 yaş sonrası; artık okul dönemi başlamıştır ve oyuncak seçimleri oyun alanları farklılıklar gösterecektir. Ağırlıklı olarak futbol, basketbol, televizyon izlemek, bisiklete binmek ve resimli kitaplar daha çok ilgisini çekecektir.

Oyuncak seçimlerinde bilinçsizce sadece sizin beğeninize hitap eden seçimler yapmanız çocuğunuz tarafından hoş karşılanmayabilir. Seçimleri yaparken çocuğunuzun yaşına kullanım şekline ve onu geliştirici özelliklerine dikkat etmeniz gerekir.

Oyuncak alırken cinsiyet ayrımı gözetmeyin. Okul öncesi dönemden sonra oyunlarda ve oyuncaklarla kızların bebekle erkeklerin arabayla oynaması gibi cinsiyete göre farklılıklar olmakla birlikte her çocuk değişik oyuncaklarla oynayarak farklı deneyimler kazanır.

Her çocuk aynı değildir. Bazı çocuklar sadece önemsedikleri birkaç oyuncaklarıyla oynarlar ve uzun yıllar bu oyuncaklarını saklarlar. Bazı çocuklar ise oyuncaklarına daha agresif davranıp kırıp parçalayarak sürekli yeni oyuncaklar isteyip, ebeveynlerinin yeni oyuncak almasına neden olabilir.

Bir de yalnızca çocuğun kendi ebeveynleri değil yakın akraba ve eş, dosta akrabaları da oyuncak hediye edebilir. Çocuğa çok fazla oyuncak almak ileride çocuğunuzun doyumsuz olmasına ve daha fazlasını istemesine neden olabilir.

Kendi oyuncaklarını beğenmeyen çocuk arkadaşlarında gördüğü oyuncaklara da sahip olmak isteyebilir. Bu nedenle çocuklarınız için onların yaş gruplarına göre uygun olabilecek ve zihinsel gelişimlerini de olumlu etkileyecek belirli oyuncakları almanızı tavsiye ederiz.

Çocukların ve yetişkinlerin kulağa, buruna ve boğaza yabancı cisim kaçırmaları, KBB aciline sık başvurma sebeplerindendir. Özellikle çocuklarda kulak, burun ve boğaza en çok oyuncak, para, düğme, iğne, minik boyuttaki oyuncaklar, bazı yiyecekler, böceklerdir. Boğaza kılçık kaçması da çok sık karşılaşılan durumlardandır. Bazı gibi durumlar, sağlık açısından ciddi tehlikeler oluşturacağından acilen KBB doktoruna başvurulmalıdır. Oyuncak seçimi yaparken çocuğun yaşı dikkate alınmaz ise minik ve parçacıklı oyuncaklar çocuklara kulak burun ve boğaz yollarından kolaylıkla zarar verebilir.

Kulağa kaçan cisimler arasında en sık görülenler; yiyecekler (kuruyemiş, çekirdek vb.), böcekler ve oyuncaklardır. Bazı durumlarda bu cisimler dış ya da orta kulağa hasar verme gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Çocuğunuzun kulağına cisim kaçtığı fark edildiği an acile başvurulmalıdır. Kulaktaki cisim bazen hiç belirti vermezken, bazen kendini ağrı, kızarıklık, akıntı, işitme kaybı olarak gösterebilir. Henüz konuşamayan yaşı küçük çocuklarda ve bebeklerde şiddetli ağlama da belirtilerden biridir. Çocuklar genelde burunlarına oyuncak, mendil, silgi gibi yumuşak dokulu cisimleri sokarlar. Bazı durumlarda özellikle doğada koklama yoluyla bazı cisimler burna kaçabilir.Bu tür sorunların belirtisi genelde akıntıdır. Bazı durumlarda kan ve iltihap da görülür. Minik parçacıklı veya parçalara ayrılabilen oyuncakları belli bir yaştan sonra tercih etmelisiniz.

Solunum yoluna oyuncak veya yabancı cisim kaçması çok acil tedavi edilmesi gereken durumlardan birisidir. Özellikle diş gelişimi tamamlanmamış bebeklerde/çocuklarda besinleri çiğneyememekten kaynaklı tıkanmalar yaşanabilir. Veya dişetleri kaşındığı için küçük oyuncakları ağzına götüren çocuklar bunları yanlışlıkla yutabilir.

Solunum tıkanması halinde nefesin kesilmesi, giderek şiddetlenen bir öksürük, boğazdan gelen hırıltı sesi, morarma, göğüste ağrı oluşur. Acil KBB uzmanına gidilemediğinde, tedavi geciktiğinde çocukta bilinç kaybı olabilir. Yemek borusuna takılan cisimler genelde oyuncaklar ve yiyeceklerdir (balık kılçığı gibi). Bu sorun da kendini yutkunma güçlüğü, ağrı, nefes tıkanması şeklinde gösterir.

Oyuncak veya yabancı cisimlerin kulak, burun, boğaza kaçması, KBB doktorları tarafından müdahale edilmesi gereken acil durumlardır. KBB hekimleri haricinde birinden yapılacak müdahale ölümle dahi sonuçlanabilir.

Çocuğunuzda bu durumları fark ettiğinizde hemen KBB acil servisine başvurulmalıdır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.