Ergenlerde kimlik ve kendilik gelişimi
Ergenlikte genç, meslek seçimi, eş seçimi ve dini-felsefi hayat görüşü noktasında bir kimlik ve toplumsal rol kazanma ihtiyacındadır.
Ergenlerde kimlik ve kendilik gelişimi
Ergen bu zamana kadarki yaşantısında, bu konularla ilgili gerekli denemeleri yapmış, yeterli motivasyona sahip hedefleri netleşmeye başlamış, bireysel yetenek ve özellikleri ile özgüveni ebeveynleri tarafından ve doğru yönlendirilmiş ise sağlıklı ve tutarlı bir kimlik geliştirecektir. Bu süreçte ebeveynlerin uygun rol model olabilmesi, sınırlı bir kontrol altında aktif bir rol oynayarak rehberlik ve desteklerini tam olarak vermeleri ergenin kimlik gelişimini kolaylaştıracaktır.
Kimlik gelişiminin uygun şekilde tamamlanmadığı ya da herhangi bir noktada sekteye uğradığı durumlarda davranış ve tutumları tutarlılık göstermeyen, esen rüzgara göre eğilim gösteren, sorumluluk almaktan kaçınan, başkalarına bağımlı, utangaç, kaygı düzeyleri yüksek, inkar, yansıtma, özdeşim gibi savunma mekanizmalarını sık kullanan, yenilikleri denemekten kaçınan, ırkçılık ve homofobi gibi tutumlara eğilimli, üstlerine aşırı itaatkar, narsisistik bir savunma içinde kendini abartılı şekilde değerli gören ama buna rağmen öz saygıları düşük bireyler yetişecektir.
Kimlik gelişimi yeterince ve olgun biçimde tamamlanmış bireyler kendilik değerleri yüksek, başarı için hedef ve motivasyonları kazanılmış, nevrotik özelliklere sahip olmayan, dışa dönük,özsaygı ve özgüvenlidirler. Patolojik savunma mekanizmalarını tercih etmezler. Stres altında ezilmezler. Adalet ve başkalarına yardım duyguları gelişmiştir. Güvenilir ve başkalarına güvenebilen insanlardır. İnsanlarla yakın ilişkilere girebilir, kendilerini rahatça ifade edebilirler.
Bu bilgiler doğrultusunda yurdumuz insanının kimlik gelişiminde önemli yetersizlikler olduğunu rahatça söyleyebiliriz. Bunun da en büyük sebebi kimlik gelişimi sağlıklı tamamlanmamış ebeveynlerin çocuklarına sağlıklı rol model olamamalarıdır.
Kimlik gelişiminde en önemli konulardan biri kişinin ekonomik ve sosyal yönden otonomisini (özerkliğini) kazanmasıdır. Ekonomik olarak özgürlüğünü kazanan birey kimliğini daha net biçimde ortaya koyabilir. Ülkeler ve toplumlar da bağımsız oldukları ölçüde kendi kimliklerini kazanır ve koruyabilirler. Toprak bütünlüğünün korunması, dilin korunması, kültürel değerlerin korunması ülke kimliği için temel yapı taşlarıdır.
Ergenin kimlik oluşumu ebeveynlerinden olduğu kadar sosyal ve kültürel çevreden de etkilenmektedir. İş, okul, mahalle, şehir, yemek kültürü, müzik kültürü gibi birçok unsur bu yapının içindedir. Cinsel kimlik, mesleki kimlik gibi görece sabit kimlik alanları ile yukarıdaki kombinasyonlardan oluşan özgün bir kimlik geliştirilecektir.