Üniversite tercihlerine etki eden diğer faktörler
Üniversite tercih aşamasında kendiniz için en uygun ve doğru meslek alanlarını ve üniversiteyi seçebilmemiz oldukça önemli. Doğru seçimler yapabilmeniz öncellikle meslek alanları ve üniversiteler hakkında doğru ve ayrıntılı bir bilgi sahibi olmanıza, kendinizi iyi tanımanıza ilgi ve yeteneklerinizin doğru tespit edilmesine bağlı. Ancak üniversite ve meslek alanları tercih edilirken maalesef bu faktörler göz ardı edilmekte her alanda olduğu gibi popüler olan, bilinen göz önünde olan vb. etkilenip tercihler yapılabilmekte. Maalesef ülkemizde artan rekabet ortamından dolayı üniversitelerde öğrenci kazanmak ve kontenjanlarını doldurabilmek için görsele ve reklama dayalı bir tanıtım kampanyası içerisine girebilmekteler. Bu yüzden üniversite de okuyan her üç öğrenciden biri okuduğu üniversite ve bölümden memnun olmadan eğitim hayatını sürdürmektedir.
Üniversite tercihlerine etki eden diğer faktörler
Aile: Birçok ailede üniversitede okunulacak bölümü ya da fakülteyi öğrenciler yerine ebeveynler seçmektedir. Gerek ekonomik imkanları gerekse toplumsal saygınlıkları dikkate alan ebeveynler, çocuklarının ilgi alanlarını dikkate almadan onlar adına karar verebilmektedir.
Arkadaş ve sosyal baskısı: Gençlik çağında arkadaş gurubunun genç üzerindeki etkisi gencin içinde bulunduğu bütün diğer gruplardan daha önde gelir. Liselerde alan seçimi ve üniversite sınavı aşamasında olan öğrenciler gençlik(ergenlik)dönemini yaşamaktadırlar ve bu dönemin özellikleri gereği arkadaş gruplarından gelen etki ve telkinlere çok açıktırlar. Gencin içinde bulunduğu arkadaş grupları ile birlikte hareket etmesi gerektiği düşüncesi ailesine ve çevreye kendini kanıtlama isteğiyle birleşebilmekte kendi ilgi ve yeteneklerine uymayan meslek ve iş alanlarının eğitimini veren bölümleri tercih edebilmektedirler.
Mesleğin ekonomik itibarı ve ekonomi: Her bireyin özellikleri ve yetenekleri farklıda olsa da kendisini yapması için gerekli olan temel ihtiyaçları ortaktır. Her insan için öncelikle fizyolojik ihtiyaçlarını karşılayabilmek (yeme, içme, barınma, sağlık) hayati önem taşımaktadır. Bu fizyolojik ihtiyaçların yeterli ve iyi bir düzeyde karşılanabilmesi insanların yeterli kazancı elde etmesi ile mümkün olmaktadır. İnsanların bu kazançlarının düzeylerini de sahip oldukları meslek ve bilgi düzeyleri direk etkilemektedir. Bu yüzden aileler ve öğrenciler kendilerini daha güvende hissedebilecekleri ya da daha iyi kazanç elde edebileceklerini düşündükleri mesleklere yönelebilmektedirler. Ülkemiz ekonomisinin yaşadığı sıkıntılar gençlerin bu düşüncelerini pekiştirmektedir ancak bu sıkıntılar kalıcı ve sürekli değildir.
Meslek seçimi aşamasın da birçok faktörlerin etkisi bulunmakta bunlardan en az düzeyde etkilenmeniz için ne yapmanız gerektiğine yönelik üç aşamalı bir önerim olacak;
1- Kriterlerinizi ortaya koyun: Öncelikle bireyler ilgi duydukları alanı saptamakla işe başlamalısınız.
2- Kendinizi iyi tanıyın: Birey, kişilik yapısı, ilgi alanları ve yeteneklerini de dikkate alarak bir mesleğe yönelimde bulunmalıdır.
3- Meslekleri tanıyın: Doğru meslek seçimi için bireylerin kendilerini (kişilik yapılarını) tanımalarını ile birlikte meslekler hakkında yeterli ve doğru bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Öğrenci meslek mensuplarının yaptığı başlıca faaliyetleri çalışma ortamı ve koşullarını iş bulma olanağı, mesleğin geleceği ile bilgi sahibi olunması gerekmektedir.