Theraplay çocuk terapisi

05.08.2022
A+
A-
Theraplay çocuk terapisi

Theraplay, çocuklara hayatlarındaki yetişkinler, diğer çocuklar ve kendi duyguları ile bağlantı kurmakta zorlandıklarında destek vermek amacıyla kullanılan, geçerliliği ve etkinliği kanıtlanmış bir oyun terapisi yöntemidir. Amacı; bağlanmayı, öz saygıyı, başkalarına güvenmeyi ve neşeli bağlılığı arttırmaktadır. Seanslar eğlenceli, fiziksel, kişisel ve etkileşimlidir ve ebeveynler ile çocuklar arasındaki doğal, sağlıklı etkileşimi yineler.

  • İçe kapanık veya depresif davranışlar
  • Aşırı hareketli-saldırgan davranışlar
  • Öfke nöbetleri
  • Fobiler ve sosyalleşme ile arkadaşlık kurmada güçlük çekme
  • Dikkat eksikliği yaşayan çocuklar
  • Evlat edinilmiş çocuklar
  • Travma ve daha birçok çocukluk dönemi problemi ile çalışır.

Çocukların hayatlarında sıkıntıya neden olabilecek durumlar ve ailevi sorunlar, dünyadaki çocuk sayısı kadar çeşitlidir. Güzel haber, bu sıkıntılı durumlarda başvurulacak ve size destek olacak bir yöntemin var olmasıdır.

Çocuklar ayrıca, öğrenme bozukluklarının, gelişimsel gecikmelerin ve yaygın gelişimsel bozuklukların neden olduğu çeşitli davranışsal ve kişilerarası problemlerden dolayı da yönlendirilmektedirler.

Theraplay’de süreç, geleneksel oyun terapilerinden farklıdır.

Theraplay’de çocuk oyun, sanat ve pek çok araç kullanılarak kendini ifade etmeye teşvik edilir ve çocuk süreci yönetmeye yönlendirilir.

Theraplay terapisti, çocuğun ve ailenin gelişim alanlarını tespit ederek sürecin yönetimini ele alır.

Theraplay oyun terapisi tedavi sürecini 4 boyut üzerinde yapılandırır: Yapı, bağlılık, beslenme ve mücadele boyutu.

YAPI BOYUTU

Sorumluluğun yetişkinde olması güven vericidir ve güvenli alan oluşturur. Sıcak ve destekleyici yetişkin liderliği, yetişkinin organizasyonu ve düzenlenmesini çocuğa aktarır ve sonunda çocuğa oto kontrolü öğretir.

Özellikle aşırı aktif, yönlendirilmemiş, aşırı uyarılmış veya her şeyi kontrol altında tutmaya çalışan çocuklar için kullanışlıdır.

Özellikle yeterli düzenleme yapamayan, sınır koymakta ve/veya kendine güvenen bir lider olmakta güçlük çeken, sözel/bilişsel yapılara dayanan veya fazla ya da az uyarılmış ebeveynler için kullanışlıdır.

BAĞLILIK BOYUTU

Çocuk uyumlu bir bağlantı kurabilmesi için yoğun ve kişisel bir şekilde odaklandırılır. Amaç, çocuğun kendini “görülür” ve “hissedilir” hissetmesidir. Ebeveynlerin, çocuklarıyla duyarlı bir şekilde iletişime geçebilmeleri için, kendilerinin ve çocuklarının deneyimleri üzerinde düşünmelerine yardımcı olunur. Bağlılık aktiviteleri ile çocukların sürprizlerin eğlenceli ve yeni tecrübelerin ise keyifli olabileceğini anlamalarına olanak sağlanır, onlara hoş bir uyarılma, çeşitlilik ve hayata dair taze ve canlı bir bakış açısı sunulur.

Özellikle içine kapanık, temastan kaçınan veya endişeli/değişmez yapıya sahip çocuklar için uygundur. Fazlasıyla içine kapanık veya otizmli çocuklar bağlılık aktivitelerini rahatsız edici bulabilirler. Buna karşılık olarak terapist, hızı düşürür ve uyarılmayı gözler.

Özellikle, ilgisini kesmiş, meşgul, ihmalkar, çocuk ile eş zamanlaması olmayan, öncelikli olarak sözlü bağlılığa bel bağlayan ve çocuğunu eğlendirmeyen ebeveynler için kullanışlıdır.

BESLEME BOYUTU

Yatıştırıcı ve sakinleştirici aktiviteler, çocuğa dünyanın sıcak ve güvenilir bir yer olduğu hissini ve ebeveynin ona rahatlık ve güven sunacağı teminatını verir. Çocuğun daha önceki dönemlerde karşılanmamış ihtiyaçlarını karşılar; çocuğun rahatlayabilmesine ve kendisine bakılmasına izin verebilmesine yardımcı olur. Çocuğun kendini sevilen ve değer verilen biri olarak görmesini sağlayacak içsel temsili kurar.

Özellikle aşırı hareketli, agresif, endişeli veya psödomature (sahte olgunluk gösteren) çocuklar için uygundur.

Özellikle ilgisiz, kaba, cezalandırıcı ya da dokunma ve/veya sevgi göstermede zorluk yaşayan ebeveynler için kullanışlıdır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.