İyi uyuyan bebekler, mutlu bebekler
Bebekler gelişim dönemleri boyunca farklı uyku evreleri yaşarlar. Bu süre içinde bebeğinizin doğru uyumasını sağlayarak onu mutlu edebilirsiniz.
Yeni doğan bebeklerin uykuda geçirdikleri süre 16-18 saat arasında değişir. Zaman geçtikçe uyku süreleri kısaldığı gibi, uyku sayılarında da azalma olur. 0-6 haftalık bebeklerin belirli bir düzeni olmayabilir ve genelde 10-20 dakika uyanık kalıp tekrar uyurlar. Uzun uykular, bebeğin hızla büyüdüğü bu dönemde normaldir.
İşte bebeğinizin dünyaya alıştığı bu dönemde uyku düzenini kurmak için yapabilecekleriniz
Bebekler ortalama ilk 1 ay gece-gündüz kavramlarını ayırt edemez. Bu durumda gündüz uykularını aydınlıkta gece uykularını ise karanlık ve sessiz bir ortamda uyumasını sağlayabilirsiniz. Bebeğinizle gündüz konuşarak ya da masal anlatarak, gece uyandığında ise sessizce emzirip uyumasını sağlarsanız aradaki farkı bir zaman sonra anlayıp gündüz-geceyi ayırabilir.
3 aya kadar bebeklerin ortalama 2 saatte bir beslenmesi gerektiğinden gündüz uykularını sınırlandırmalısınız. Gündüz uykusu fazla uzadığında bebeğinizi nazikçe uyandırmalısınız.
Bebekler emerken genellikle uykuya dalarlar. Yeteri kadar beslenmediği için bebeğiniz kısa sürede tekrar uyanacaktır. Ayrıca düzensiz uyku bebeğinizi huzursuz edebilir. Bu nedenle düzenli uyku alışkanlığı kazanması ve yeterli miktarda beslenmesi için bebeğinizi yavaşça uyandırmalısınız.
Bebeğinizi olabildiğince kendi yatağında uyutmaya çalışın. Böylelikle tek başına uyuyabilme aşamasına geçtiğinde bu dönemi kolaylıkla atlatabilir.
6. hafta sonrasında bebekler günde 3-4 kez gündüz uykusu uyumaya başlarlar. Ancak uyku düzenleri henüz olgunlaşmadığı için uyku süreleri bebekten bebeğe değişir. Bu nedenle pes etmeden bebeğinizin uyku eğitimine devam edebilirsiniz.
Keyifli bir uyku için
Bebeğinizin beslendiği, uyuduğu ve oyun oynadığı saatleri değiştirmemeye çalışın. Böylelikle oluşturduğunuz günlük rutine bebeğiniz de alışacaktır.
Yorulan bebeğin uykuya dalması uzun sürer. Bu da bebeğinizde huzursuzluğa neden olabilir. Bu nedenle uykusu gelen bebeğinizi bekletmemeli, yormadan uykuya geçmesini sağlamalısınız
Bebeğinizi emziriyorsanız, gaz sancısının uykusunu bölmesine engel olmak için çiğ soğan, sarımsak, kuru fasulye, karnabahar gibi gaz yapan yiyecekleri daha az tüketmeye çalışın.
Bebeğinizin gece ve gündüz uykularının hep aynı yerde olmasına özen gösterin. Böylelikle yatağına alışmış olacaktır.
Bebeğinizin, kendi yatağında kendi başına uyumasını sağlayın. Bebeğiniz böylece kısa sürede yalnız başına uyumayı öğrenecek, uyandıktan sonra yeniden uyuma beceresini de kazanmaya başlayacaktır.
Bebeğinizin beslenme miktarları ve öğün sayıları çok önemlidir. Özellikle gece iyi uyuması için gündüz karnının iyice doyması gerekir. Bebeğiniz 6. Ayını doldurduysa gündüz beslenmesine dikkat ederek, gece beslenme alışkanlığını düzene oturtabilirsiniz.
Bebeğinizin yatağını sevmesi için bir oyuncağı uyku arkadaşı olarak bebeğinize sevdirebilirsiniz.