Kolay okuma yazma öğretme teknikleri

08.07.2022
A+
A-
Kolay okuma yazma öğretme teknikleri

Geleceğin parlak nesillerinin yetiştirilmesinde, ilk okuma yazma öğretimin amacı sadece okuma ve yazma becerilerinin kazandırılması değil, aynı zamanda düşünme, anlama, sıralama, sorgulama, sınıflama, ilişki kurma, analiz sentez yapma ve değerlendirme gibi zihinsel becerilerin de geliştirilmesini içermektedir.

Bu süreçte Türkçeyi doğru, güzel ve etkili kullanma, iletişim kurma, problem çözme, karar verme, öğrenmeyi yaşam boyu sürdürme gibi becerilerin de geliştirilmesi beklenmektedir.

Okuma ve yazma beraber mi sürdürülmelidir?

İlk okuma yazma öğretimi boyunca, okuma ve yazma birlikte sürdürülmelidir. Okunan her öğe yazılmalı, yazılanlarda okunmalıdır. Burada önemle belirtmek istediğimiz durum ise anlamsız hecelerin yazılarak vakit kaybedilmemesidir.

Örneğin; ’at’ hecesi yazılabilir ve öğrenmede kalıcılığı sağlayabilir. Ama ‘ta’ hecesi öğrenci için çok soyut olacaktır. Bu sebeple ‘ta’ hecesini satırlarca yazdırmanın bir faydası olmayacaktır. Bilinen kavramlarla okuma yazmanın şifresini çözdükten sonra anlamsız heceleri de okumak veya yazmak her hangi bir oluşturmayacaktır.

Hecelemeden okumanın önemi nedir?

Birçok öğretmen arkadaşım okuma yazma öğretim sürecinin ne kadar zor geçtiğini bilirler. Özellikle gelişmekte olan ülkeler statüsünde olan Türkiye’de bu sorunu daha şiddetli yaşamaktayız. Üniversitelerde bütün öğrencilere Ses Temelli Cümle yöntemi öğretildiği halde, mezun olup mesleğe başlayan birçok öğretmen arkadaş heceleme yöntemini kullanmaktadır.

Heceleme yöntemi zaman ve uğraş alanlarında kazanım sağlasa da öğrencinin geleceği ile alakalı ciddi sorunlar barındırmaktadır.2000’li yıllarla birlikte hayatımıza giren Hızlı Okuma etkinlikleri, kitapları ve kursları temel olarak bütünü görme olgusundan bahsetmektedirler. Bütünü görmesini amaçladığımız öğrencilerimiz heceleme metodu ile bunu yapamamaktadır.

Yazının tamamı için tıklayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.