Bebeklerde ve çocuklarda beslenme
Bebeklerde beslenme oldukça önemli bir konudur! Peki gerçekten bebeklerin ve çocukların nasıl beslenmesi gerekir? Bebekler ve çocuklar sürekli büyüme ve gelişme gösterdikleri için her yaş döneminde beslenme miktarları ve şekilleri değişkenlik gösterir. Doğumdan ergenliğe kadar geçen dönemde çocukların beslenmesi ana hatları ile şöyledir;
0-6 ay bebek beslenmesi
Bebeğinizi ilk 6 ay sadece anne sütü ile besleyin. Çünkü anne sütü hem bebeğiniz hem de sizin sağlığınızı koruyan en büyük mucizedir. Bebeğinizin mükemmel büyümesini sağlar, bağışıklığını güçlendirir, beyin ve göz gelişimini destekler, enfeksiyonlardan korur ve bebeğinizde alerjik hastalıklar daha az görülür. Ayrıca anne sütü alan bebekler daha az ağlar, uzun vadede sağlıkları daha iyi olur, ani beşik ölümü sendromu daha az görülür, çene ve diş sağlığı da olumlu şekilde gelişir. Eğer anne sütü bebeğinize yetmiyorsa o zaman doktorunuzun önerdiği mamaları kullanmanız gerekir.
6-12 ay bebek beslenmesi
Bebeğiniz 6 aylık olduktan sonra ek gıdaları başlayın ve ek gıdalar ile birlikte bebeğinizi 2 yaşına kadar emzirmeye devam edin. Eğer anne sütünüz yoksa bebeklerin ana öğünü olan anne sütü yerine yine doktorunuzun önereceği mamaları kullanın. Ek gıdaları verirken dikkat etmeniz gerekenler noktalar ise şunlardır.
Bebeğinizin duyguları çok önemlidir. Açlık ve tokluk belirtilerine mutlaka duyarlı olun. Bir gıdayı sevmediği zaman sakın ısrar etmeyin, yavaş yavaş ve sabırla beslemeye çalışın. Ek gıdaların hazırlanması sırasında kullandığınız malzemelerin ve kapların temiz olmasına dikkat edin. Bebeğiniz büyüdükçe ek gıda miktarını ve çeşitliliğini yavaş yavaş artırın.
Gelişim basamaklarına göre ek gıdaları giderek daha kıvamlı yapın. Püre kıvamında başlanan ek gıdaları, pütürlü ve takiben çatalla ezerek verin. 8. aydan sonra parmak besinlere geçiş yapın.
Bebeğiniz büyüdükçe öğün sayısını artırın. 6-9 ay arasında 2-3 öğün, 9-24 ay arasında 3-4 öğün verin. İçeriği zengin gıdalar vermeye çalışın. Hayvansal proteinler et, tavuk, balık, yumurta hemen her gün yemesini sağlayın. Hayvansal ürün içermeyen günlerde öğünlerine fasulye, nohut, mercimek gibi bakliyatları ekleyin.