Bebeklerde diş çıkarma belirtileri
Bebeklerde diş çıkarma, merakla beklenen ve çoğu zaman zorlu geçen bir süreçtir. Birincil dişler veya süt dişleri, doğumda çene yapısı içerisinde var olan ve genellikle 6. ay ile 1. yaş aralığında çıkmaya başlayan dişlerdir. Birçok çocukta 20 adetten oluşan süt dişleri 3 yaşında tamamlanır ve 6-7 yaşlarına kadar görev yapar. Bebeklerde diş çıkarma dönemi ne zaman başlayacağı oldukça değişkenlik gösteren ve pek çok ebeveyn için merak konusu olan bir süreçtir. Bazı bebekler dişlerinden bir veya birkaçı çıkmış halde doğabilirken bazı bebeklerin ilk yaş günlerinde dahi henüz dişi çıkmamış olabilir. Bu nedenle ebeveynler bu konuda çevrelerindeki başka ebeveynlerden aldıkları bilgiler ve gözlemlerle yersiz endişelere kapılmak yerine her bebeğin kendine özel bir gelişim süreci içinde olduğunun bilincine varmalı, kafalarına takılan konularda yalnızca hekimlerine danışmalıdır.
Bebeklerde diş çıkarma dönemi ne zamandır?
Bebeklerde ortalama olarak 3. aydan itibaren dünyayı ağızla keşfetme dönemi başlar. Bu aydan itibaren elleri ağzına sokma, tükürük salgısının artması ve tutabildiği nesneleri ağzına götürmeye çalışma gibi davranışlar belirgin şekilde artar. Bu davranışlar pek çok ebeveyn tarafından diş çıkarma ile ilişkilendirilir ve dişlerin olması gerekenden daha erken çıkacağına dair endişeler artar. Çoğu zaman bu hareketler bebeğin gelişim döneminin bir parçasıdır ve diş çıkarma ile ilişkisi yoktur. İlk dişler genellikle 6. ay civarında çıkar. Fakat ilk bir yıl içerisinde dişlerin herhangi bir zamanda çıkabileceği ve 6. aydan daha erken veya daha geç çıkan dişlerin bir gelişim bozukluğu anlamına gelmediği bilinmelidir.
Bebeklerde diş çıkarma belirtileri nelerdir?
Bebeklerde diş çıkarma belirtileri, anne ve babalar tarafından en çok merak edilen konulardan bir tanesidir. Yukarıda da belirtildiği gibi 3. aydan itibaren görülen ağız davranışları ile karıştırıldığından belirtileri hakkında bilgi sahibi olunmasında fayda vardır. Bebekten bebeğe değişebilse de en yaygın görülen diş çıkarma belirtileri şunlardır:
- Huysuzluk
- Uyku problemleri
- İştahsızlık
- Kabızlık veya ishal
- Tükürük akıntısında artış
- Kulaklarda ağrı veya kaşıntı
- Ağız etrafında döküntüler
- Kilo alımının yavaşlaması veya kilo kaybı
Yukarıdaki belirtilerin tamamı her bebekte görülmeyebilir. Bunlardan bir veya birkaçının bir arada görülmesi bebeğinizin diş çıkarma döneminde olduğunu işaret ediyor olabilir.