Tüm İnsanlık Bir Aileden Türedi
“Ailenin Cemiyetteki yeri ve önemini yeterince ortaya koyabilmek için her şeyden önce aile kavramına açıklık getirmek, konumuzun daha iyi anlaşmasına zemin hazırlayacaktır.”
“Aile, cemiyeti oluşturan en küçük birimdir. Bu birimin ana unsuru da, her biri kendine has fizyolojik ve psikolojik özelliklere sahip olan karı ve kocadır. Bu iki ana unsurun her biri “aile” denen en küçük toplum birimi içinde bazı haklara karşılık, sorumluluklar taşıyan ve toplum ile kişi arasındaki bağı birinci plânda sağlama görevini yerine getiren sosyal bir birimdir.”
HER ŞEY AİLEDE BAŞLAR
“Her insan bir aileye mensuptur. Bu mensubiyet kişinin elinde olmayıp, ana-babasını tercih etmek veya onu değiştirmek imkânına da sahip değildir. Bu durum, ailenin kutsallığını ortaya koymaktadır. işte insanın mensubu bulunduğu bu ailede, toplum hayatı yaşama bilinci ana babanın emeği ile kazanılır. Bu, insanı, sosyal hayata hazırlamada ilk rolü ailenin oynadığının bir göstergesidir* Onun içindir ki aile, çocuk sahibi olması ile birlikte hem kendisinin, hem de toplumun geleceği için faydalı kişiler yetiştirmek görevini de üstlenmiş olur. Buna göre, aile bütün inançlarda özel yeri olan kutsal bir yapıya sahiptir. Bütün bunlar, toplumun en önemli unsurunun aile olduğunu gösterir. Nitekim, insanlık için yapılacak her türlü iş ve işlemler, sosyal hayat, ekonomi, üretim ve eğitimin bütünü aile içinde başlamakta ve aile içinde canlılık kazanarak, sağlıklı toplumun oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Kısaca, ailenin, her alanda gösterdiği başarı, doğrudan toplum hayatına da yansıyarak, onu da etkiler. Dolayısıyla toplumda refah seviyesinin yükselmesi, birlik ve beraberlik bağlarının kuvvetlenmesi de buna bağlı olarak gelişir.”
ANA BABANIN GÖREVİ
“Sonuç olarak diyebiliriz ki ana babanın görevi, çocuğu dünyaya getirmekle bitmiyor, esas bundan sonra onun sorumlulukları başlıyor. Ana-Baba haklarının büyük oluşu, görev ve sorumluluklarının çok yüksek oluşundan dır. Bu görev ve sorumlulukları, çocuğun dünyaya gelmesinden itibaren başlayarak, onlar evlenip yuva kuruncaya kadar devam eder gider. Bundan sonra, ana-baba ve çocuklar arasındaki roller değişebilir.”
Kaynak: Diyanet Dergi